Към момента ситуацията с бежанците все още не е овладяна напълно. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, след среща в Министерски съвет с 8 кмета на населени места, в които има сгради, подходящи за настаняване на бежанци.

„Имаме и положителни варианти, имаме и по-крайни сценарии, които могат да се развият. Готвим се за най-тежките варианти. Мисля, че ще сме в състояние на този етап да управляваме рисковете както трябва. Има варианти, които са по-оптимистични, и ще успеем да овладеем напълно ситуацията в сравнително нормален темп, ако не се увеличи съществено потокът от чужденци на наша територия”, добави вицепремиерът.

Министър Йовчев уточни, че разширяването на местата за настаняване на бежанци ще се извършва единствено, ако се изчерпат съществуващите места.

Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че на срещата кметовете са били запознати с реалната обстановка и очакванията в обозрим хоризонт и изрази надежда да се сбъднат най-позитивните сценарии.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи от своя страна, че кметовете са поставили всички основни проблеми, които имат в момента или очакват да изникнат. "Получихме разбиране за голяма част от тях и очаквам, че ще има и резултат от това", допълни тя.

Фандъкова отбеляза, че в кв. Овча купел има център за настаняване на бежанци, който е претоварен и в който в последните дни възникна напрежение. Ще има засилено полицейско присъствие за гарантиране на сигурността не само на настанените в препълнените центрове, но и на гражданите, които живеят наоколо.

Кметовете на Нова Загора и Елхово споделиха, че местните хора не приемат добре идеята близо до домовете им да бъдат настанени бежанци. Градоначалникът на Елхово Петър Киров призна, че след срещата с Йовчев и Орешарски е останал с впечатлението, че може да си каже проблемите, но но няма думата за това дали в града ще има център за бежанци или не.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас