Състоянието на българската здравна система стана повод за задочен дебат между Синята коалиция и ресорния министър Десислава Атанасова. От опозицията нападнаха управлението на ГЕРБ в здравната сфера, а министърът побърза да защити "честта" на колегити си.

Българското здравеопазване е катастрофално - от 350 специалисти, завършващи медицина, 500 заминават да работят зад граница всяка година. Такова мрачно обобщение направи пред медиите синият депутат Ваньо Шарков, обявявайки още, че Синята коалиция настоява за парламентарен дебат за здравната политика с участието на премиера Бойко Борисов

„Той, според Закона за здравето, пряко отговаря за здравната сфера. Затова ще внесем такова предложение като точка първа от програмата за следващата седмица”, закани се Шарков и допълни, че евентуален отказът от парламентарен дебат би означавал, че правителството абдикира от своите задължения и дава знак за безпомощност и безотговорност.

Според данни на Евростат от август, България е единствената държава в ЕС, в която средствата за здраве, като дял от БВП, са намалени през периода 2002 г. - 2010 г. от 5,3 на сто на 4,5%, се посочва в специална декларация на десните.

„НЗОК е одържавена и политически подчинена структура. Липсва удовлетвореност от качеството на здравеопазване сред пациентите, както и сред лекарите и медицинските сестри”, коментират ще от Синята коалиция.

Ваньо Шарков, снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

На фона на закритата заради натрупани дългове болница в Девин, което предизвика голямо социално напрежение, Шарков отбеляза, че „държавата е тотално абдикирала от общинското здравеопазване, закриват се и фалират общински лечебни заведения, дълговете на болниците са над 360 млн. лева заради пълното отсъствие на реформи в болничната помощ”.

За следващата година средствата в бюджета за здравеопазване са 4,1 на сто от БВП, изтъкна депутатът и попита къде са 350 млн. лева, с които трябва да се увеличат вноските за децата, които държавата прави. Според него това означава, че ще има предложение за отмяна на текста от закона, предвиждащ от началото на 2013 г. здравната вноска за децата да е осем на сто.

Атанасова: Държавата не е абдикирала

Здравният министър не остана безучастен към обвиненията на Синята коалиция. Десислава Атанасова заяви, че държавата не е абдикирала от общинското здравеопазването и не тя е отговорна за фалиращите болници.

За да подплъти думите си с доказателства Атанасова представи две решения на девинската община от 2008 г. и 2009 г., с които са били избрани съвети на директорите на МБАЛ-Девин и оряховската болница.

„Това са решения на общинските съвети през годините и за болницата в Оряхово, която е 100% общинска собственост, управлявана по времето на БСП, и за болницата в Девин, която също е 100% общинска, управлявана по времето на ДПС. В моментите, когато Общинският съвет много добре е знаел, че има финансови затруднения и болниците са били във финансов колапс, заплатите на управителите на тези лечебни заведения, назначени от партийните им централи, са били по 380% и 400% от средните лекарски заплати”, посочи министърът, обяснявайки как точно се е стигнало до големите задължения.

„Кой е докарал тези болници до това лошо състояние? Тук стоят подписите тогава като председател на Общинския съвет в Девин на Елин Андреев, който в момента е депутат от ДПС, и на други партийни функционери. Не приемаме подобни декларации от политически партии, които са били в управлението и не са направили нищо, така че хората да имат по-добро здравеопазването, а лекарите да останат да работят в България”, призова Десислава Атанасова.