Синьо единство се разцепи. Част от партията влиза в Реформаторския блок. Дали обаче Надежда Нейнски и хората й ще се включат в блока, ще стане ясно най-вероятно в събота, след заседанието на висшия партиен орган на Синьо единство.

В петък ще бъде подписано политическото споразумение с останалите 5 партиите в блока - ДСБ, СДС, Движение България на гражданите, Народна партия Свобода и достойнство и БЗНС.

Днес ДСБ и представители на Национален съюз Единство - предшественик и част от Синьо единство подписаха споразумение. Така се дава шанс на хората от партията на Нейнски да се включат в Реформаторския блок, независимо от нейното решение. Споразумението им гарантира още, че при бъдещи избори те ще бъдат част от "гражданската квота".

"Ако Синьо единство няма намерение, както показа, да влиза в Реформаторския блок, ние няма какво да правим в Синьо единство, казвам ви го най-категорично. Защото тази партия беше един временен субект, който да катализира създаване на обединена десница. Ми ето я. С какви мотиви някой може да откаже да участва в нея", заяви Мартин Димитров.

Реакцията на ръководството на Синьо единство: "Решението за подписване на споразумение с ДСБ е нелигитимно. То обслужва единствено личните интереси на Мартин Димитров и Петър Славов, а зад него стои лидерът на ДСБ Радан Кънев, който трябва да понесе отговорност".

Пред bTV председателят на Синьо единство Христо Панчугов заяви още, че Димитров и Славов могат да считат, че заявленията им за напускане са приети.

„Споразумение с ДСБ и не е взимано решение за подписването му. Дори не е свиквано заседание на Управителния съвет по този повод. Това е в противоречие с Устава на Национален съюз „Единство” и по никакъв начин не ангажира членовете на сдружението с този акт. Тойпредставлява акт на подмяна, който цели да употреби членовете на Национален съюз „Единство”. Подобни действия по същество представляват красноречив пример за задкулисие и непрозрачно взимане на политически решения, срещу които гражданското общество в България протестира вече шест месеца”, се казва в писмо на ръководството на Синьо единство до лидера на ДСБ Радан Кънев.