Как така България ще остане без защита? Има на 1000 километра от нас много сериозен конфликт (...) а защо не и срещу някоя наша съседка (много ясно коя), която може да бъде агресивна?

По този начин съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ Валери Симеонов обясни в студиото на "Лице в лице" защо националистическото обединение е „за” разполагане на ракети „земя – земя” по границата.

По думите му, осигуряването на защита на страната е задължение на България според Вашингтонския договор. В същото време, Бойко Борисов, който до неотдавна подчертаваше склонността си да управлява с ПФ, ги разкритикува заради тази точка в програмата.

Симеонов заяви, че темата е била обсъждана преди първото заседание на 43 НС, като тогава лидерът на ГЕРБ не виждал никакъв проблем в ракетите извън липсата на бюджет за разполагането им. Лидерът на НФСБ подчерта, че Менда Стоянова, Румяна Бъчварова, Цецка Цачева, Цветан Цветанов и Димитър николов също са присъствали и могат да потвърдят.

По отношение на друга конфликтна точка от програмата на ПФ – задължителния изпит за владеене на български език, Симеонов беше непреклонен: „Децата на 6 г трябва да знаят български език, ако не знаят – спешен курс. (...) Иначе „ще станем свидетели на това ученици на 18 г да не могат да си напишат името и да говорят”.

По темата за т.нар „резервати” за роми, лидерът на НФСБ подчерта, че става дума за подслон, който обаче да не е задължителен.

„Патриотичният фронт е партия, която не е нарушавала никакви евроатлантически ценности”, категоричен беше той.

Патриотичен оптимизъм за КТБ

Българският парламент желае да се спаси КТБ – това е изненадващият прочит на Симеонов на днешното решение на депутатите да се откажат от идеята да задължат БНБ да оздравява закъсали финансови институции.

По думите му централната банка може да обяви Корпоративна банка във фалит и в понеделник, но има сериозна финансова институция, която е готова да съдейства за оздравяването. Валери Симеонов специално подчерта, че Оманският фонд все пак не е офшорка, а заради участието си в КТБ трябвало част от него да се регистрира на такава територия.

Националистът подчерта, че държавното участие при оздравяването на трезора трябва да е само под формата на заем. „12% от българската икономика фактически са в тази банка. Ако тя фалира, за тези печеливши предприятия като БТК и Дунарит какво става – разпродаване на ниска цена”, предупреди Симеонов.

Не по-малко оптимистично за правителството

„Не сме се натискали на ГЕРБ, те ни канеха на преговори”, подчерта Симеонов и допълни, че „ние не се сърдим на тези нескопосани обвинения на Бойко Борисов, който повтаря глупостите на Жозеф Дол, този зле възпитан човек”.

По думите на националиста, важното в момента е изготвянето на промяна, която да се спазва от възможно най-голям кръг от партии. Въпреки това, той благодари на Реформаторския блок за решението им да не участват в правителство на малцинството.

„Има основни приоритети, по които търсим съгласие, има такива, по които можем да направим компромис. Българския народ, ако не му осигурим стабилно управление, няма да направи компромис с нас”, категоричен беше Валери Симеонов.