Контролът в правителството ще се осъществява от лидерите на политическите партии, подписали програмата за управление. Това каза пред Фокус съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Той обясни по какъв начин вероятно ще бъде координирана работата на министрите: председателите на партиите ще се срещат всяка седмица, а веднъж на три месеца ще се провежда разширена среща с експерти.

По този начин българските държавници ще затвърдят тенденцията от последните дни да създават нови за политическата теория образувания – след т.нар „Коалиция на малцинството” (название на властова конфигурация ГЕРБ+РБ, използвано за първи път публично от Йордан Цонев), сега България ще има двукамарно правителство.

По-рано днес стана ясно, че ГЕРБ върви към коалиционно споразумение с Реформаторския блок, но ще разчита на подкрепата и на други партии в парламента. Още от изборния ден националистическото обединение обяви желанието си да партнира на партията на Борисов, а днес стана ясно, че вероятно новият кабинет ще очаква съдействие и от АБВ за прокарването на определени политики.

Прилики и разлики

Симеонов каза още, че в програмите на ГЕРБ и Патриотичния фронт има както много прилики, така и разлики. „Категоричните различия между ГЕРБ и ПФ са по отношение на задължителната военна служба, за пенсионния подход. Имаме и частични различия във връзка с данъчната реформа” обясни Симеонов.

По думите му има съвпадение за спешно предприемане на мерки за оздравяване на КТБ, както и за това, че е важно да не се допуска повишаване на цената на тока.

„В сектор „Екология” също имаме пълно съгласие, това важи и за външната политика на страната”, допълни той.

Валери Симеонов каза още, че политическите партии са длъжни пред българския народ да намерят общо решение на актуалните проблеми в държавата, а не да проявяват персонални политически амбиции.