Бившият депутат от „Атака” Павел Чернев е бил посъветван от приятелски настроени млади кадри на БСП да не се занимава с „коалиционния партньор” Волен Сидеров по време на „обиколките под маса” на лидера на националистите при протестите през лятото. Предупреждението било отправено след изразените намерения на Чернев да пази гражданите със „съмишленици” с респектиращ вид, обяви в „Тази сутрин” бившият съпартиец на Сидеров.

„А бе, я не закачай коалиционния партньор, той сега е силен и е в състояние да те нокаутира”, гласял съветът. Многократно запитан кои са „добронамерените” социалисти, Чернев обеща да ги посочи някой ден в мемоарите си „с добро”.

Според него цялата партия БСП „опъва чадъра” над Волен Сидеров, тъй като „златното му пръстче” държи съвместното й управление с ДПС. „По делата им ще ги познаете. Сега ще шикалкавят, ще му образуват цирков процес, ще допуснат неговите фенове да врякат в съдебна зала. Процес под формата на цирк, даже не по Кафка, кой знае по кой бурлесков автор”, прогнозира Павел Чернев.

Той припомни инцидента на магистрала „Тракия” през 2006 година, в който е пряк участник. Тогава след леко произшествие Сидеров реши, че срещу него се извършва атентат, а с подръчни средства шофьорът му се погрижи да не избягат „извършителите”. На лидера на „Атака” бе повдигнатото обвинение за подбудителство към лъжесвидетелство. По думите на „Чернев” това обвинение също е било „цирково”, а Сидеров е заслужавал такова за съучастие в хулигански действия. Според него това е поредният факт, който доказва, че на лидера на националисте в парламента „му се разминава”.

„Директно, ясно и категорично го заявявам, не е предположение, изказвам ясна теза – над него се опъва чадъра на управлявалищите, защото осигурява необходимата патерица. В 40-ия парламент не един и два пъти негови депутати гласуваха с БСП и ДПС. В 41-ия парламент Сидеров беше безусловно подкрепящият тогавашното управление. Тогава бяха „Луфтханза”, боят пред джамията, в който Сидеров се отрече от своите момчета, които бяха там на първа линия и те напуснаха „Атака” и обясняваха как ги е пратил да се маризят и после като е видял дебелия край на тоягата, каза: „Аз не съм разпореждал такова нещо”, обобщи Чернев.

Той нарече бившия си партньор по убеждение „псевдонационалист”, тъй като с „години опошлява нашия национализъм, превръщайки го в маймунджилъци, в дребно хулиганство. Каква е каузата на национализма? Да се маризиш на автобусната спирка или да се дървиш на някаква госпожа?(...) Ако беше отишъл да се дуе в „Столипиново”, да кажеш – айде, но и това не направи”, представи своята визия Павел Чернев.

Политологът и блогър Иво Божков коментира, че държавността и парламентаризмът се разпадат и цялата отговорност за това носят БСП и ДПС. Липсата им на реакция след последните издънки на Волен Сидеров, , която дразни хората, според него, показват, че той и неговите депутати са „толерирани до екстремизъм” заради „златния му пръст”.

„Излизането от този разпад не може да се случва с конфронтации и заплахи. Въпросът не е в това коя клика с едри и гологлави мъже ще е най-силна и ще може да попълни мястото, което ще се освободи в тази нисша на политиката. Важното е хората да осъзнаят, че Волен Сидеров ще бъде заместен от някой подобен на него, но е важно държавата да покае какво поведение не може да бъде толерирано”, каза Божков.

След това разговорът премина във влиянието, което оказват „красивите момичета” в „Атака” върху мъжката аудитория на партията и върху самия Сидеров. За липсата им по негово време Чернев съжали и предположи, че това вероятно се дължи на „непреживяни емоции в по-млади години на г-н Сидеров, кой знае”.