Основният двигател в намирането на дипломатически изход от кризата в Източна Украйна – германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, заяви пред bTV, че този процес ще продължи дълго, но усилията си заслужават. Той начерта и пътя, по който може да се стигне до трайно решение, което трябва да стъпи на единна европейска линия.

Досега германската дипломация на „малките стъпки” беше доста успешна в Украинската криза, но достатъчна ли е тази политика? Кои въпроси, свързани с кризата, ЕС, Германия и България трябва да досъгласуват помежду си?

Това ще покажат идващите дни и седмици. Беше важно да направим тези стъпки.  За първи път те доведоха до спиране на насилието. Умират по-малко хора и  тежките военни части бяха изтеглени от зоните на конфликт. Това беше от решаващо значение, за да осигурим място сега за политическите решения.

Най-важното е Европа да остане единна. И това със сигурност няма да е отговорност само на Германия или на България. Ние заедно трябва да продължим нашата работата по убеждаване на страните, да изградим една единна европейска линия и да се погрижим от ситуацията на спокойствие, която в момента горе-долу се наблюдава, да се постигне напълно спиране на огъня. Когато това стане, тогава ще бъдат подготвени политически решения. Към тях са подготовката на избори в Източна Украйна, подготовка на децентрализация в региона. Това всичко изисква още много усилия. И ще продължи дълго, но мисля, че усилията си заслужават.

В началото на годината вицепремиерът Меглена Кунева се обяви за въвеждането на квоти за прием на бежанци, според икономическия стандарт във всяка страна-членка на ЕС – идея на Германия.

Гръцки министър заяви, че ако не получат помощ, ще подготвят бързо документите на бежанците, за да могат да достигнат по бързо до Берлин. Това би създало проблеми и на България. Колко сериозно оценявате тази гръцка заплаха?  
Знам, че България тук е в застрашена ситуация като намираща се на граница на ЕС. Много бежанци, които търсят път към Европа, пристигат тук, в България. Ние работим заедно в тясно сътрудничеството. Знаем, че тук в България има подобряване на положението и в процедурите за убежище.

Мисля, че ние в Европа и в Брюксел трябва да разговаряме как да бъде постигнато в бъдеще едно справедливо разпределение на бежанците в Европа. Но едностранни решения като това - да бъдат изпратени бежанците просто с документите нататък в Европа, няма да е добре. По тези трудни въпроси, сред които е и положението на бежанците, трябва да търсим общи европейски решения. И съм убеден, че ако ги търсим, ще ги намерим.