Една трета от общините в България съществуват противно на демографските и икономическите закони. На практика те са обезлюдени, но там след месец ще се проведат поредните местни избори.

Най-видимо е това в планинските и в пограничните райони.

Вероятно не подозирате, че Габровско, в Централна България, е най-обезлюдено, но е така. Пустеещите места са не само в Северозапада, заради вълните от емигранти след промените, нито в Югоизтока заради изселването на компактните турски села преди промените.  

Кмет, администратор, лекар

В Габровско, малките населени места са 134. Но по-правилно е да ги наричаме близки махали, разпръснати по хълмовете. Групирани са по 5-6 и за тях отговаря един кметски наместник.

Такава е Мариана Атанасова, която отговаря за 6 села и 200 души – 100 по постоянен и 100 по настоящ адрес.

„Абсолютно всички жители познавам и те ме познават добре, аз играя ролята не само на кметски наместник, да ги обслужвам административно, дори съм била в ролята на лекар, дори и да им пазарувам”, разказва тя.

През зимата 7-те километра до областния град са затрупани, токът спира поне за седмица. Павлина Стоименова е майка на най-младия жител в село Богданчовци: „Смятам, че почти нищо не се прави за селата и са забравени. Те не съществуват. Бих казала също и за по-малките градове като Габрово."

Какво е решението?

Според данните на националната статистика проблемът не е само в Габровско. Перспективата пред повече от 1 200 населени места, в които живеят от един до 50 човека, е неблагоприятна. В рамките на 15-20 години ще останат без население.

Решението - електронно администриране на гражданите от кмета на големия град, който е общински или областен център.

„Достатъчно е кметът на Габрово да управлява тези малки общини. Всички услуги, които общината, кметство предоставя, да бъдат достъпни през интернет, по възможност и през телефони”, коментира д-р Тодор Ялъмов от Центъра за изследване на демокрацията.

Досега електронното администриране в малките села не е въведено, защото ще обезсмисли избора на кмет или кметски наместник.

Според анализаторите малките обезлюдени селища в България може да се спасят и с реклама към младите хора - заселват се там срещу по-високи заплати. А целенасочена национална политика работи за подобряване на здравеопазването и образованието по тези краища.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете