Сегашното правителство се е сдружило с монополите по същия начин, по който направили и ГЕРБ, и ще плати същата цена. Това обяви Мартин Димитров от гражданския съвет на Реформаторския блок на пресконференция днес.

По думите му правителството не е научило нито един урок от протестите през февруари миналата година, довели до падането на кабинета на ГЕРБ. Той изтъкна, че блокът отдавна е предложил мерки за борба с монополите, но нито една от тях не е приложена. Затова „десните” предупреждават, че сметките за ток и парно отново ще бъдат непрозрачни и високи.

Реформаторите не смятат, че правителството на Пламен Орешарски може да се промени. Ето защо единственото решение било оставка и нов кабинет. БСП и ДПС смениха хората на ГЕРБ с техни, това е единственото, което се направи в енергетиката, обясни Мартин Димитров.

Реформаторският блок настоява и за пакет от мерки в областта на енергийната ефективност при преноса, разпределението и потреблението на енергия. Мартин Димитров обясни с пример, че санирането на жилищата, ще свали сметките за ток и парно с около 50%.

Усилията на държавата, парите на данъкоплатците и европейските фондове трябва да се използват за енергийна ефективност, убеден е той. Но, коментира Димитров, няма воля за това, защото хората ще видят, че не им трябва АЕЦ „Белене”.