Националният съвет на СДС се събира в централата си на „Раковска”, за да реши каква позиция ще заеме след оставката на правосъдния министър Христо Иванов и случващото се в Реформаторския блок.

Заседанието ще е от 14.30 часа в централата на партията на „Раковска”.

Иванов се оттегли от поста вчера, след като беше приета спорната поправка в Конституцията, с която реално се дава превес на професионалната квота в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Според приетите текстове в прокурорската квота прокурорите ще са 6, а политическите лица - 5. Реформаторите настояваха съотношението да е 6 на 6.

Веднага след решението на министъра лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че оттегля подкрепата си за кабинета на Бойко Борисов и става опозиционен депутат. Същото направи и колегата му от Реформаторите Гроздан Караджов.

В предаването „Лице в лице” по bTV Караджов заяви, че още 15 депутати от РБ имат желание да минат в опозиция. От пресцентъра на Реформаторския блок обаче нарекоха това „спекулативни твърдения” и подчертаха, че няма такива заявени намерения от народни представители.