Антимонополната комисия умишлено бави доклада за пазара на горива, това обяви председателят на СДС Мартин Димитров.

Докладът на Комисията за защита на конкуренцията по проверката на картелно споразумение при търговията с горива трябваше да бъде представен пред икономическата комисия в парламента днес.

Председателят й Мартин Димитров посочи, че проект на доклад, по който се работи вече година, е внесен за обсъждане на 6 март, но до този момент не е приет от нея и затова изслушването се отлага.

Антимонополната комисия започна разследване срещу "Лукойл" през август заради съмнения за картелно и монополно положение на пазара на горива. Още тогава комисията обяви, че пазарът ще бъде следен поне година.

"Знаем и това, че комисията разполага с данни, че няколко петролни компании са в спорни взаимоотношения по отношение на определянето на цените на горивата", каза Димитров.

"Сините" настояват Комисията за защита на конкуранцията "да не протака" и да представи доклада пред парламента до 20 март.

Според Димитров на практика няма работеща антимонополна комисия, а това означава, че трябва да бъдат подменени членовете й.

"Сините” искат още правителството да представи пред парламента мерки за гарантиране на конкуренцията на пазара на горива и чрез пазарни механизми да намали цените.