Бившият президент Петър Стоянов е номиниран от СДС за Конституционен съдия, съобщиха от партията на пресконференция във вторник.

Ден по-рано премиерът Борисов поиска от "сините" да издигнат "максимално честен, максимално добър и одобряван от обществото кандидат", който да заеме мястото на Венета Марковска.

Самият Стоянов обаче заяви, че ще мисли три дни върху номинацията си и добави, че е отрупан с международни ангажименти. Той обясни, че шансът да приеме поста е 50 на 50. "Не ми е лесно да приема това предложение, защото ще останат твърде много разочаровани хора", заяви Стоянов.

„Последните три години аз съм ангажиран с международна активност и напускането на тази активност ще доведе до сътресения за хората и организациите, с които работя. Трябват ми минимум три дни, за да премисля на спокойствие. Моля ви, дайте ми това време, за да мога да намеря своето истинско и отговорно решение”, каза експрезидентът и напусна пресконференцията преди нейния край, без да отговаря на въпроси.

"Нека президентът (Петър Стоянов - бел. ред.) да има това време, за да вземе решението", коментира Кабаиванов от чиито думи стана ясно, че СДС не са имали друга резервна кандидатура.

"С тази кандидатура ние завиваме към истинското СДС", допълни той и уточни, че ще предложи на  депутатите от  СДС, които са част от Синята коалиция, да внесат предложението, след като президентът каже "да", заяви Кабаиванов, подсказвайки, че трите дни за мислене, които Стоянов поиска, са по-скоро "театър за пред публиката".

Кабаиванов добави, че кандидатурата на Екатерина Михайлова, предложена от ДСБ, не е обсъждана от СДС. На въпрос дали би подкрепил именно нея, в понеделник премиерът Бойко Борисов заяви, че разчита на кадровия потенциал на „сините” и ГЕРБ ще подкрепи какъвто и да е избор, но да не се налага да моли и този път кандидата да се оттегли.

„СДС пое отговорност в един кризисен момент. Издигайки кандидатурата на Петър Стоянов показахме, че за отговорно място като това на конституционния съдия трябва да бъдат издигнати хора с висок морал и безусловно доверие в обществото”, заяи пред bTV Кабаиванов. Той бе категоричен, че от ГЕРБ не са подсказали на „сините” какво да правят и гарантира, че СДС ще се яви самостоятелно на следващите избори.

Вчера пред bTV Стоянов заяви, че не е стъпвал в централата на СДС от години и не е морално да се меси в правото на ръководството да определи кандидат. Добави, че вярва, че сегашното ръководство на партията има сили да се справи със ситуацията, в която е СДС.