СДС е на път да се разцепи. Цели структури на партията напускат сините редици, твърдят местни лидери.

Днес се проведе заседание на националото ръководство на партията, на което се обсъдиха кандидатурите за конституционен съдия. Те трябва да бъдат сведени до една, до петък, когато е крайния срок за внасяне на номинацията в Народното събрание. Дори сините да излязат с конкретно име, не е ясно дали има кой да го внесе в деловодството на парламента.

В момента тече заседанието на парламентарната група на СДС. Има особен прецедент - два властови центъра в една партия. Ръководството на СДС на Раковски 134 взима едни политически решения, които останалите шестима депутати на партията категорично отказват да изпълнят. Така дори да има официално номинирана кандидатура, вероятно няма да има кой да я внесе.

Всички имена, които СДС смята да номинира за Конституционния съд, вече са на експерти, а не на политици. От синята партия засега мълчат кои са те, защото още не са приели официално номинацииите.

„В законоустановения срок ще кажем, към момента не мога да кажа нито конкретно име, нито обсъжданите кандидатури”, заяви Любен Петров.

След вчерашното изключване на Ваньо Шарков, Димо Гяуров и Мартин Димитров и останалите депутати от СДС са втвърдили позицията си спрямо лидера Емил Кабаиванов. Заради поредното разцепление в сините редици са заговори за масово напускане на СДС от цели регионални структури. В Свищов например цялата организация обяви, че е скандализирана и не подкрепя действията на ръководството.

„Всички сме скандализирани и не изключвам и протестни действия, включително пред централата на СДС”, призна Емил Димитров. Пред bTV главният секретар на партията обаче отрече тази информация и обяви, че данни за масови напускания при тях няма.

От Раковски 134 допълниха, че е възможно напуснали да има, ако са подали заявленията си по пощата, и тогава можело да пристигнат в близките дни. На заседанието на групата на „сините” днес трябва да стане ясно ще има ли и напуснали депутати, колко и изобщо каква ще е съдбата на парламентарната група на синята коалиция.