Kъм момента българското правителство няма каквото и да било предложение във връзка с идеята САЩ да разположат военна техника в няколко страни от Източна Европа и балтийските държави, с цел американските военни да са в готовност да противодействат на евентуална руска агресия. Tова заяви президентът Росен Плевнелиев по повод публикацията във в. „Ню Йорк таймс”, в която бяха обявени такива намерения.

"Към момента следим процеса на взимане на решения във Вашингтон относно идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност на някои от съюзниците, особено тези по източната граница”, подчерта държавният глава.

Плевнелиев  заяви, че в рамките на решенията на НАТО страната ни допринася и действа отговорно за колективната отбрана. Той обаче посочи, че ако има допълнителни механизми и идеи по линия на двустранното сътрудничество, например между България и САЩ, българската страна ще се отнесе отговорно, тогава когато получим конкретни предложения.

Вярвам, че много скоро ще преминем към първия етап на присъединяването на България към Шенгенското пространство, каза още българският президент на съвместна пресконференция с португалския си колега Анибал Каваку Силва, който е на двудневно официално посещение у нас. Плевнелиев отбеляза, че първият етап е откриването на границите по море.

Анибал Каваку Силва заяви, че за Португалия България е направила голямо усилие да изпълни всички изисквания, които са й представени за влизане в Шенген, и допълни, че страната му няма да постави някакви пречки за присъединяването ни.

За България представлява интерес опитът на Португалия в усвояването на европейските структурни фондове, допълни Анибал Каваку Силва.

Държавните глави са обсъдили и въпроса с миграционния натиск по външните граници на ЕС, спешните мерки, които трябва да се вземат на европейско ниво, и необходимата солидарност между държавите-членки. Във връзка с идеята за квоти за разпределение на бежанци Плевнелиев изрази убеденост, че европейските държави въпреки своите различия ще намерят общо решение. Дали това ще бъде формула, дали ще бъдат конкретни квоти за всяка от страните, ще оставим на Европейския съвет след няколко дни да вземе своето отговорно решение, посочи Плевнелиев.

Той изтъкна, че България е свидетел на безпрецедентен миграционен поток към нашите граници и се отнася много отговорно към своята мисия, а на предстоящия ЕС страната ни ще бъде част от решението и ще посочи фактите. Президентът каза още, че трябва да се направи разлика между бежанците, които бягат от война, и нелегалните имигранти. По думите му със сигурност ЕС ще трябва да се отвори максимално за тези, които бягат от война.

Португалските предприемачи заявяват силен интерес да се запознаят по-добре с възможностите за търговски отношения с България, стана ясно още от думите на президента Каваку Силва.

Той изрази надежда за задълбочаване на сътрудничеството във областта на възобновяемите енергийни източници, транспорта, приложението на дигиталните технологии в публичната администрация.  Плевнелиев от своя страна отбеляза, че има сериозен потенциал за сътрудничество в туризма, най-вече в културния, балнеоложкия, зимния и ловния туризъм.