Известната бизнесдама Саша Безуханова напуска топ-управленския си пост в световния АйТи гигант "Хюлет Пакард", за да застане начело на нов граждански проект.

Проектът "България може" бе представен като нов тип интернет средище за всички будни българи с морал и експертиза. Всеки желаещ, независимо от политическите си пристрастия, до десетина дни ще може свободно да дебатира и предлага в интернет конкретни решения за развитието и реформирането на България.

"България може" е една покана затова да се състои, може би и със закъснение, онзи разговор в обществото затова каква държава е България. Каква е нашата доктрина, ценности, приоритети, къде принадлежим”, обясни бизнесдамата.

Саша Безуханова и нейните съмишленици подчертаха, че това не е политически проект. Отхвърлиха и спекулациите в медиите, че правят нова партия, зад която стоят еврокомисарят Кристалина Георгиева, президентът Росен Плевнелиев и банкерът Цветелина Бориславова.
Сред съоснователите на платформата са и Кирил Петков, известен с "Харвардските курсове" в Софийския университет, преподавателят по право Христо Христев, професорът по химия и физика Николай Денков.

„Всеки от нас може да има и верни и грешни възгледи по различните въпроси. Но надеждата на тази платформа е, че като се консолидират чрез дебат тези общи заключения, те всичките ще бъдат верни”, коментира Кирил Петков.

„Не е възможно да има ефективна и работеща демократична система без активно гражданско общество и без активно гражданско участие. Много години може би това беше една съществена слабост на българската реалност”, уточни Христо Христев.