Парламентът отхвърли възможността кандидати за гуверньор на БНБ да могат да издигат всички народни представители, а не само парламентарните групи или независими депутати, предаде БГНЕС.

Днес бяха приети процедурните правила за избор на нов управител на БНБ. Емил Димитров от Патриотичния фронт предложи кандидатурата да могат да издигнат всички депутати, а не само цели парламентарни групи.

Предложенето събра 77 гласа „за” от всички групи с изключение на ГЕРБ и ДПС, един независим и един депутат от БДЦ. Същата бройка бяха и гласовете „против” и „въздържал се”. Така кандидати за управител на БНБ ще могат да издигат само парламентарните групи и независимите депутати, но не и отделните депутати от парламентарните групи.

Според Емил Димитров това противоречи с правилника на Народното събрание и с Конституцията на България, където ясно е записано, че всеки народен представител има право да предлага законодателна инициатива и проекти за решения и за декларация. Той бе подкрепен от лидера на „Атака” Волен Сидеров, който посочи, че този текст дискриминира депутатите, членуващи в парламентарни групи.

Бе отхвърлено и друго предложение на Емил Димитров, който предложи в процедурните правила да се запише нов текст, който изисква от кандидатите да представят цели, приоритети и цялостна концепция за банковата система.

Димитров настояваше кандидатите да представят как виждат развитието на БНБ с оглед евентуално ни влизане в еврозоната и надзора над останалите банки.