Съдия Христина Михова от Софийския апелативен съд си даде отвод по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, по което той бе осъден на 4 г. затвор и сега обжалва, пише „24 часа”.

През юни силовият министър в кабинета на Бойко Борисов получи ефективно наказание от Софийски градски съд за това, че е поставил собственоръчно резолюции “Не!!!” върху 6 искания за използване на СРС срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров и по този начин умишлено е затруднил разследването.

Самият Цветанов и неговите адвокати обявиха, че процесът е политически.

През 2010 г., докато подсъдимият бе начело на МВР, Михова била докладчик по дело за задържане на уличени за убийството на Юрий Галев, припомня „24 часа”. Софийският окръжен съд ги пуснал и апелативният потвърдил. Последвала реакция на МВР.

“Цветанов в изказвания по медиите отправи остри критики и нападки към съдебния състав и към мен като съдия-докладчик. Изказваше дълбоки съмнения относно обективността и безпристрастността на съда... Създаваше се впечатление, че не съм се произнесла съобразно доказателствата и закона, а съм била повлияна от други външни фактори”, мотивира се Михова.

Тя дала изявление пред телевизия, в което изразила съмнение в компетентността на Цветанов като министър. Интервюто било коментирано от политици, журналисти и др. Заради това и Михова решила да се оттегли и да не поставя под съмнение своята безпристрастност, както и авторитета на съда.