С двамата нови министри Десислава Атанасова и Делян Добрев, които са на по 33 години, средната възраст на кабинета "Борисов" пада до 44 години. Но това не е рекорд.

В кабинета на Симеон Сакскобургготски (2001 – 2005 г.) средната възраст е 42 години. В различните периоди в неговото правителство има седем министри, родени през 1966 г.

Най-младият вицепремиер е на 31 години. Това е Николай Василев от първото правителство на Сакскобургготски. На 35 години Милен Велчев оглавява държавните финанси, а културата попада, макар и само за пет месеца, в ръцете на 33-годишната Нина Чилова. Днес и тримата са категорични, че са били на мястото си.

„Сигурно сме били зелени понякога и е можело да бъдем жертва на политически игри, в които по-сериозните политици са по-опитни и знаят повече. Но не съжалявам”, казва Николай Василев.

Според Милен Велчев опитът е важен и необходим, „но за да управляваш страна като България, трябва да имаш по-малко обремененост”.

„Ако бях министър не на 35, а на 55, сигурно нямаше да се впусна в данъчни реформи, в сделки с еврооблигации”, добавя финансовият министър на Сакскобургготски.

„Възрастта не е порок”, убедена е Чилова, която смята, че младите до голяма степен са наивни, но това е положително. „Наистина вярваш, че добрите политики могат да се прокарват бързо”.

„В 8-те години в правителството имах една сага, която за мен беше унищожителна. Това беше историята с Булгартабак”, продължава Василев. „Тогава просто толкова мощна коалиция имаше от сили срещу нашата сделка, че очевидно ние бяхме жертва и както много други след нас - животът го показа”.

Слагайки всичко на кантара, Велчев заявява: „няколко неща в министерската ми кариера са доста по-значими от всичко останало, което съм постигнал в живота си”.

Николай Василев не смята, че е спечелил някакъв бонус като най-младия вицепремиер. „Не бих казал, че има някакъв бонус. Просто бонусът е, че излязох от правителствата сравнително млад и все още имам възможност за пълноценна кариера”.

„Политиката дава страшно много. Дава ти да видиш начина на формиране на управление на държавата и на взимане на решение. Този опит никога не можеш да го придобиеш на нито едно поприще. И тези неща не ги пише в учебниците. Удовлетворена съм”, заключава Чилова.