България на ръба на хаоса, абсолютна деинституционализация и нищожество на парламентарната република – това показали на хората политиците, но на първо място Бойко Борисов и неговото правителство, заяви Румен Петков пред bTV. Депутатът от Коалиция за България призна, че гневът на улицата е основателен, но той няма легитимност.

„Президентът Плевнелиев направи фатална грешка като излезе и каза, че ще създаде обществен съвет, в който да покани легитимни представители на протестиращите. Кой точно ги легитимира? Кои няколко хиляди ги избраха? Вие бяхте ли там, когато ги избраха? Това, че някой е по-пъргав, прави ли го по-легитимен?”, попита Петков в коментар на появяващите се в телевизионните студия „лица на протестите”.

Той призна, че всички политици са „в кюпа”, но неколкократно постави на първо място за това Бойко Борисов. Депутатът обвини и медиите за това, че са „хвърлили на улицата” част от внушенията за вредата на партиите, на демокрацията, довели са до деинституционализация.

„Гневът е обоснован, но е мотивиран от това правителство, което го доведе до хаос. В момента има 300 партии, това прави 3000 инициативни комитети. Държавата е на ръба на хаоса. Той означава самозапалване, самоубийства, безредици”, смята Петков.

Медиите били виновни, според него, и за въвеждането на понятието „олигарси”, но нито една от тях не отговорила кои са те.

Бившият вътрешен министър коментира, че депутатите от ГЕРБ в продължение на четири години са останали „абсолютно непознати” на обществото, тъй като малко са хората, които могат да назоват имената на 10 от тях.

Той се върна към исканията на улицата и по-специално към настояването за мажоритарен избор, какъвто БСП била въвела, макар и губейки от него, а ГЕРБ са го отменили. Петков неколкократно зададе въпроса – защо.

От Хан Аспарух насам - БСП виновна

По темата с исканата оставка на кмета на Варна Кирил Йорданов, който бе зае поста като кандидат на социалистите, а след това спечели нов мандата си с подкрепата на ГЕРБ, Петков заяви: „От Хан Аспарух насам няма упрек, който да не е отправен към БСП. Варна преди 3 години беше едно, сега е друго”. В допълнение оспори начина, по който се представя ситуацията в морската столица, изразявайки съмнения в броя на протестиращите.

Когато човек говори повече, отколко върши...

Румен Петков коментира и случая от вторник с отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо като голяма трагедия и шокиращо престъпление, но част от нашето ежедневие. С призив да не се политизира, той превключи с обобщение за повишена битова престъпност заради бедността на хората.

„Не съм аз, който го е нарекъл кокаинов крал. Когато човек говори повече отколкото върши, резултатът е катастрофален”, отговори той на думите от вчера на адвоката на Брендо Ина Лулчева, че виновен за случилото се е този, който му е поставил този етикет.

Той за пореден път определи като „гнусна лъжа” публикацията от 2008 година, че е оказвал натиск на Банев да свидетелства срещу Маргините. „Никога и по никакъв повод не съм се срещал с г-н Брендо. Аз съм подписал разработката срещу него. Защо не е работено по нея не знам”, каза Петков.

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали