Има искане от чуждестранен, неруски инвеститор за купуване на проекта АЕЦ „Белене". Това съобщи в Плевен заместник-председателят на АБВ Румен Петков, цитиран от БТА.

Той уточни, че по свои канали е проверил, че писмото от потенциалния инвеститор е внесено в Министерския съвет. Инвеститорът иска разговори с българското правителство, като предварително е декларирал, че не търси държавни гаранции за финансовите ресурси, които ще бъдат инвестирани в проекта.

Освен това компанията няма да иска от държавата държавата споразумение за изкупуване на произведената електроенергия и е готова да работи по сега утвърдения проект.

„Инвеститорът знае, че лицензът за оценката за въздействие върху околната среда е изтекъл и мисля, че българското правителство по най-бързия начин трябва да го покани, като направи свое проучване за състоянието на общия му бизнес, на гаранциите за произхода на капиталите му”, каза още заместник-председателят на АБВ.

По думите му, парламентарната група на партията ще обсъди питане към министъра на енергетиката или към министър-председателя, „защото е стратегически въпрос за националната ни сигурност, какво е съдържанието на писмото и какво ще се предприеме”.

АБВ е сред подкрепящите кабинета „Борисов” партии, но освен това многократно е декларирала, че е „за” строежа на Втора атомна – един от проектите в прословутия (и нереализиран до този момент) „Голям шлем” на президента (2002 г. – 2012 г.) и създател на „Алтернатива за българско възраждане” Георги Първанов.

"Не съм безгрижен оптимист за хода на преговорите с Русия за удължаване живота на двата реактора в Козлодуй. Ако не започне изграждане на "Белене", България в близките 20 години ще изчезне от картата на света като държава, произвеждаща атомна енергия за мирни цели, и отговорността ще е на това правителство", коментира Петков.

Той заяви, че от ПГ на АБВ ще внесат и предложение за създаване на временна анкетна парламентарна комисия за оценка на състоянието на енергетиката и бъдещето й, защото според него в момента тя е в колапс.