Депутатът Румен Йончев, който влезе в парламента с листата на Коалиция за България, но от една седмица се подвизава като депутата на „България без цензура” в 42-то Народно събрание, изрази самочувствието, че настоящото управление се крепи на неговия Земеделски народен съюз.

В предаването „Тази събота” по bTV политикът, станал известен с „частното” си пътуване до Тайван, обясни, че партията му е спечелила 30 000 гласа за левицата, а освен това е била единствената, подкрепила организирания от БСП референдум за ядрената енергетика, което му е осигурило и място в парламента.

„ЗНС е направил достатъчно, за да бъда в парламента. Благодарение на нашите гласове референдумът беше успешен”, изтъкна той, без да отбележи, че допитването всъщност се провали заради слаба активност, а в последствие в подписката за инициирането му бяха открити хиляди невалидни подписи. Той изрази разочарование, че проектът за АЕЦ „Белене” не получава никакъв тласък при това управление, въпреки че е бил приоритетен в предизборната програма на мандатоносителя.

Йончев е единственият депутат от ЗНС в парламента. „Не е лесно с един човек да правиш политика в Народното събрание. Никога не съм се опитвал да диктувам дневния ред на парламента, затова се налага да предприема този съюз с г-н Бареков”, обясни Йончев.

На учредителното събрание на „България без цензура” лидерът обяви, че формацията ще има депутати, в множествено число, в настоящия парламент. Йончев обаче отрече да е натоварен със задачата за формиране на евентуална „група”. „Не е необходимо още да се отделят още депутати, депутатите се раждат с избори”, коментира той.

Румен Йончев разказа, че с Николай Бареков се е „сближил” преди само два месеца, но вече изрази убеденост, че с „България без цензура” ЗНС има „по-дълъг хоризонт”, отколкото с БСП, и дори двете формации ще се явят на изборите за Европейски парламент с обща листа. „Ще предложим центристка и нормална перспектива за България”, подчерта Йончев.

В този смисъл, той не потвърди категорично, но и не отрече възможността да напусне парламентарната група на левицата. Напускането му изглежда логично на фона на процесите в БСП и дискусиите за прекратяване на партийното членство на хората от проекта АБВ, например.

Депутатът призна, че бил спечелен от посланието на Николай Бареков за развитие на българските региони. „България трябва да развива регионите си и там да останат хора, които да живеят нормално”, настоя той и обвърза темата с инициативата на президента за референдум.

„Плаши ме цялата история с референдума, защото изместваме темата от това кой е виновен за това, което имаме днес. Вместо да се интересуваме как хората по селата умират от здравеопазване, ще ги питаме за процедура като електронното гласуване”, възмутен е Румен Йончев.

Въпреки развитията от последната седмица, той нарече съюза си с БСП „принципен”. „Принципен е, защото ако ме нямаше мен, щяха да ни управляват Борисов, Цветанов, Фидосова… Подкрепихме БСП, за да махнем ГЕРБ”, каза лаконично депутатът.

Той обясни, че между БСП и ЗНС няма коалиционно споразумение, не защото е „безпринципно”, а защото „би било неуместно”. „Нямаме официално коалиционно споразумение, аз съм от гражданската квота, не е уместна официална коалиция – такава се прави, когато трябва да се изпълнява определена програма. Нашата единствена цел беше да спрем ГЕРБ”, обясни Йончев.

Той коментира и изключването на партията му от Европейската народна партия след протестни писма от всички български политически организации, членуващи в ЕНП. Протестът е бил свързан с това, че Йончев е част от групата на левицата в Народното събрание, както и заради неговата подкрепа за политическата организация „България без цензура".

Според Румен Йончев това е „активно мероприятие”, организирано от ГЕРБ, която била единствената българска партия, върху която ЕНП съсредоточава усилията си в кампании през последните години. „Беше направена една безпрецедентна атака срещу ЗНС, за да не можем да участваме в изборите за европарламент”, обясни Румен Йончев.