Президентът Росен Плевнелиев оцени положително „надпреварата” на политическите сили в предложенията за съдебна реформа. „Вярвам, че в Народното събрание има енергия за осъществяването на реформата в съдебната система и до юни ще бъдем свидетели на качествен дебат и приемането на устойчиво законодателство”, заяви държавният глава в Смолян, където се провежда изнесено заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура.

„Оптимист съм, защото и главният прокурор, и Висшият съдебен съвет, и висшето ръководство на българската система на правораздаване са наясно, че реформа трябва да има”, коментира още Росен Плевнелиев.

Според него е добър признак, че различни политически сили се надпреварват, вкарвайки законопроекти по пътя на съдебната реформа. „Когато има конкуренция, сблъсък на идеи в парламента, а не на автобуси пред парламента, тогава се ражда истината, тогава идват и реформите”, подчерта държавният глава.

Докато правосъдният министър Христо Иванов готви предложението за съдебна реформа на Министерския съвет, със свои такива вече са готови и от ГЕРБ, и от АБВ.

По негова оценка заявка за реформа е и постигнатото конституционно мнозинство по приетата стратегия. Той прогнозира, че през 2015 г. ще се видят законодателни инициативи по пътя на реформирането и подобряването на ситуацията и в още няколко сектора. 

Държавният глава призова изпълнителната и законодателната власт, синдикати и работодатели да дават още нови идеи за осъществяването на важните за страната реформи в пенсионната и здравната системи. В сферата на енергетиката вече са предприети мерки и скоро се очаква пълна либерализация на пазара. Пакетът от законопроекти в сектор „Сигурност“ се обсъжда в Народното събрание, а в областта на образованието се провеждат дебати, свързани с конкретни мерки за въвеждането на дуалната система на професионално обучение, изброи президентът.

В отговор на журналистически въпрос президентът посочи, че икономическият растеж в област Смолян може да бъде насърчен чрез осъществяването на няколко инфраструктурни проекта, които са важни за региона. Сред тях държавният глава даде открои изграждането на 117 км от автомагистрала „Марица“, изпълнението на проекта за четирилентов път от Пловдив до Асеновград, концесионирането на Летище Пловдив. „Хората тук очакват да видят прогрес и да усетят конкретните резултати“, подчерта президентът Росен Плевнелиев.