Депутатите ще продължат с второто четене на проекта за бюджет на страната. Вчера на извънредното заседание след близо пет часа дебати, те не успяха да приемат нито един текст.

Заради различни процедури и прегласувания, депутатите започнаха, но не довършиха член първи на бюджета, който е свързан с очакваните приходи и разходи. Само за него има 38 предложения за промяна, направени от опозицията. Мнозинството отхвърли едва 12 от тях и така първата точка от бюджета остана за догласуване днес.

Мотото на бюджета за догодина е "Рестарт на икономиката". Финансовото министерство прогнозира растеж на икономиката 1, 8%, а брутният вътрешен продукт да нарасне до 81 милиарда и 582 милиона лева. Заложеният дефицит е също 1.8 на сто.

Очаква се в зала да се реши дали ще се намали партийната субсидия. Този уикенд групите на БСП и ДПС се съгласиха да намалят парите с до 10%. Има и предложение от „Атака” - да има нова такса върху приходите на вятърните и слънчеви централи. Тя ще е 20% и се очаква да донесе на бюджета около 160 млн. лв. догодина.