Ако местните избори бяха догодина, а президентските по-догодина, реформите щяха да се осъществят по-бързо. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в интервю за „Фокус”.

На въпрос в какви срокове могат да бъдат доведени повечето реформи докрай, още повече, че правителството започна и най-тежката за прехода – конституционната реформа, премиерът отговори: „Малко лошо идват точно местните избори. Ако бяха догодина местните и по-догодина президентски, щеше да е по-добре, защото малко или много, всички от партиите си искат своята идентичност, включително и ГЕРБ”.

„Пречупват през това какво могат да говорят в предизборните кампании и трудно се набират мнозинства за по-кардинални решения. Но въпреки всичко се надявам с повече разговори – много, почти ежедневно си говоря с Радан Кънев... С другите от Реформаторския блок – Лукарски, Москов, Кунева, Ненчев - ежечасно си говорим. С Първанов се виждам един път в месеца, принципно с АБВ, а пък с Калфин – всеки ден. С патриотите – вчера с Каракачанов, другата седмица ще се видим и заедно с Валери Симеонов”, допълни още той.

„Опитваме се да ги убеждаваме. Те си имат своите програми, които искат да се случват. Всячески се стараем да се придържаме към тях и да ги правим факт. Тук много е важно, понеже въпросът ви е за конституционната реформа, да успеем да убедим депутатите с това, което предлагаме, че всъщност се прави, и всъщност, има смисъл да се направи всичко това”, каза още Бойко Борисов.

Премиерът обясни, че правителството не дели кметовете на цвета на партийната им принадлежност. Няма такъв, който да е дошъл и да сме го върнали, каза той. „Ето, на Враца дадохме сега пари да си направят каквото кметът искал. На Кърджали, на Момчилград дадохме пари, за няколко села, където нямат вода, не тоалетни, не канализация, вода на чешмите нямат. Дадохме им и 8,1 милиона”, допълни той.

Премиерът коментира и международни теми. Показахме на македонската опозиция, че сме си научили уроците от враждата и противопоставянето на всяка цена, заяви министър-председателят. „Накрая губи държавата, губят хората”, обясни той.

„Същото беше и продължава да е в Украйна. Другият ни съсед – Гърция, не може да подпише оздравителния план. Не съм оптимист като ги слушам. Видяхте, освен Македония, и в Сърбия как смениха позициите си по основни теми. Това, което се случва в Румъния и някой се опитва да го дадат за пример, всъщност ние минахме по този път”, каза още Борисов.