Реформаторският блок ще подкрепи кандидата за премиер, когото предложат от ГЕРБ. Това стана ясно след консултациите между РБ и президента Росен Плевенлиев във вторник. Политическите сигнали от последните дни насочиха прожекторите към лидера на ДСБ Радан Кънев, включително тази сутрин той сам обяви, че е готов да поеме поста, ако получи подкрепата на Блока и на семейството си.

„ГЕРБ ще предложат премиер при условията, при които разговаряме – коалиционно споразумение, програмна декларация. Ще подкрепим премиера, който ГЕРБ предложи”, заяви Кънев след разговорите при държавния глава.

Днес се очаква РБ да представи предложенията си за министри на консултациите с екипа на ГЕРБ.

„Много е вероятно съвсем скоро да има правителство. Утре би трябвало да бъде връчен мандатът, президентът потвърди, така че от утре ще има само една седмица. При сегашните изборни резултати е много важно да се състави правителство с мандат на ГЕРБ, а не да се върти рулетка. Ако днес има готовност за гарантирано мнозинство в парламента и съгласие за персоналния състав, е вероятно днес да се знае много. Но утре при връчването на мандата ще се знае всичко”, добави Кънев.

„Утре ще се знае всичко, включително името и кандидатът за премиер, обявен от първата политическа сила”, каза още Радан Кънев.