Бившият министър на културата Вежди Рашидов, сега депутат от ГЕРБ, изпрати писмо до премиера Пламен Орешарски – да направи предложение да бъде връчен орден „Стара планина” на посланика на Франция Филип Отие, по повод отпътуването му от страната.

„Обръщам се към Вас, с надеждата да оцените по достойнство заслугите на Н.Пр. посланик Филип Отие за възходящото развитие на българо-френските културни отношения и да отдадете достойно признание на този блестящ дипломат”, пише в писмото на Рашидов.

„През мандата на Филип Отие България влезе в световната история с подписания безпрецедентен 5-годишен договор за сътрудничество с „Лувъра”. Дори само за усилията му това да се случи, дипломатът заслужава да получи най-достойното отличие от българската държава. Имате шанс да постъпите държавнически, като сторите необходимото, за да бъде удостоен Филип Отие с орден „Стара планина”, а не да бъде изпратен с необяснима и обидна балканска отмъстителност” пише Вежди Рашидов.

По-рано от президентството информираха, че Росен Плевнелиев се е срещнал с отиващия си френски дипломат и му е благодарил за ползотворната работа у нас. Държавният глава няма как да награди с традиционното отличие Отие без за това да има предложение на министър-председателя.

Орешарски от своя страна коментира в НС, че по отношение на ордените кабинетът смята да има "далеч по-рестриктивна политика, за да могат те да имат своята стойност".

Във вторник още стана ясно, че френският посланик ще отпътува от България без да получи ордена "Стара планина". Награждаването на всички посланици, които приключват мандата си у нас, е традиция от десетилетия. През юли в отворено писмо Филип Отие и германският му колега Матиас Хьопфнер призоваха управляващите да се вслушат в протестите.