Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов определи настоящите събития в държавата като сериозни, тъй като разходите на хората са се изравнили с приходите им. Затова той смята, че протестите са основателни.

„И аз не се чувствам щастлив, броя си парите, нищо че получавам малко повече”, каза Рашидов пред журналисти и уточни, че и неговият ток е със 150 лева повече от обичайното и хората наистина не живеят добре у нас. „Но отместването на тези ценности, които са изконни, в това, което сега гледаме, е доста тъжно. Така не се прави - суверен е народът, не може да се вика „искам оставка, искам власт, тъй като властта иска да се упражнява”, добави той.

Министърът на културата в оставка цитира проучване, в което се казва, че единствено в културната индустрия няма безработица, а има икономически растеж с около 4%. „Време е културата да се превърне в приоритет на ЕС. За нея са необходими средства, особено за стари народи като нас. Ние имаме много култура, много история като народ, грехота е това да не се превръща в пари. Парите в културата започват от туризма. Оттук нататък, който дойде на мястото ми, трябва да разбере, че културата е важно нещо. Единствено тя връща пари”, добави поучително Вежди Рашидов.

В тази връзка – на евентуален нов мандат в случай, че ГЕРБ отново спечелят изборите, изкуствоведът поясни, че „само жена ми може да разреши дали да се кандидатирам отново за министър”. Попитан още какъв трябва да е следващият министър на културата, той отговори, че трябва да е по-умен, за да продължи това, което е започнато.

Рашидов съобщи още, че Пловдивският митрополит Николай е глобен за налепените в митрополитския храм „Света Марина” тапети – решение на църковното ръководство, което възмути гражданите.

„Нищо не е отложено, спазил съм закона, направихме му няколко проверки”, каза Рашидов и уточни, че владиката не е спазил предписанията и затова е глобен. „Не е въпрос на мое лично мнение, защото аз като художник лично бих отишъл и свалил тапетите. Историята не се лепи с тапети, не става по-красиво”, каза в заключение министърът в оставка.

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали