Хубаво е да се научим да се поставяме на мястото на потърпевшите, тогава ще си отговорим и на повече въпроси. С тези думи министърът на културата Вежди Рашидов коментира пред bTV случая с иконописеца Йордан Опиц, който е осъден на затвор за убийството на крадец. Кампания в защита на художника е подета в социалната мрежа "Фейсбук".

Повече от 8 хиляди души се включиха във Фейсбук групите в подкрепа на иконописеца. Утре внасят в президентството петиция за освобождаването му. В предаването "Нека Говорят с Росен Петров", иконописацът заяви, че е подал молба за помилване. В негова подкрепа се обяви и министърът на културата Вежди Рашидов.

„Ако в твоя дом влезе някой неканен, нали трябва да защитиш себе си, семейството си, децата си. И ако няма кой да защити ти трябва да имаш правото си, свещено и неприкосновено за теб, да може да го защитиш”, каза Рашидов.

Той призна каза, че си е задавал въпроса как би постъпил и отговорът е: „сигурно също като него”. Той определи случая като тъжна и нелепа история.

Хората на изкуството са хора, които носят добро. Ние не сме ченчаджии, не сме крадци. Ние сме група хора, които винаги носят добри дивиденти на нацията си, отбеляза Рашидов.

Той изрази надежда този случай да мотивира обществото.

„Хора с убийства ходят по улиците с условни присъди, ходят крадците да ограбват всеки ден домовете ни, не искам да коментирам съдебната система, но обществото трябва да ни гарантира сигурността на всички – няма значение дали сме министри, обикновени хора”, каза Рашидов.

Рашидов разказа и за поредното споразумение, подписано от него по време на посещението си в Израел – българско представление ще посети страната, а преди два месеца е подписан документ и за коопродукциите, дори вече има финансиран проект. Той нарече министъра на културата на Израел Лимор Ливнат „мъжко момиче”, а отношенията ни с Турция като най-добрите в последно време.

„България е талантлива, но не е популярна. Не полагаме усилия да повдигнем пердето на красивата ни гарсониера и да вървим из полята до планините”, каза Рашидов. Той все пак отбеляза, че публиката за изкуството в Турция е 7, 5 милиарда, не е 7 милиона. Ние няма как да станем 70 милиона, за да имаме пазар, трябва да продаваме около нас.

Единственият смисъл е българите да намерят подобаващо в историята място.

А т.нар. „Български лувър” ще има първа копка до седмици. Не само ще се строи, аз смятам да прережа лентата, каза Рашидов.

Премиерът спря да реже лентите, но аз съм решил да го направя – много е хубаво, това, което си направил, да бъде показано, каза културният министър.