Радан Кънев поиска от делегатите на Националното събрание на ДСБ прошка за политическите си грешки и очерта три политически решения пред форума – „едно незначително, едно маловажно и едно изключително съществено“.

Незначителното е дали ще одобрим проекта на устав, защото няма отношение към хляба на милиони българи.

Маловажното е дали ще останем в Реформаторския блок (РБ), обясни тъмносиният политик и посочи, че който днес твърди, че Блокът е успешен проект, лъже себе си и тези, които са му дали политическото си доверие.

За една година РБ не постигна целите си, не защити програмата си и не отговори на очакванията на избирателите, бе заключението на Кънев. Въпреки това той отговори с „да“ на въпроса дали ДСБ трябва да остане част от Блока. Но добави уговорката, че Блокът трябва да бъде реформиран, за да се запазят ценностите и целите, в името на които Съюзът е създаден.

Няма да поискам мандат да напусна и разруша Блока, а да го върна където е мястото му – при избирателите и целите, ангажира се Кънев. Той посочи, че неговата партия е била „разкрачена“ 13 месеца, докато е била във властта, но в момента са се върнали обратно на два крака върху предизборната програма на РБ.

Най-важният въпрос е за бъдещето на властта в България, каза Кънев. Ако доверието ви в мен е съхранено, много пъти ще видите да правя компромиси и да преговарям, но няма да отстъпя от целите, заяви Кънев. Той отбеляза, че не може да има компромиси с правосъдието.

Демокрацията се нуждае от истинска опозиция и от истинска власт, добави политикът. По думите му обаче, БСП и ДПС не могат да бъдат опозиция, те са създатели на модела „Кой". Ако искаме освен истинска опозиция да има и власт, имаме нужда да посочваме пътя напред, да даваме алтернатива, каза Кънев и призова съпартийците си да се готвят за властта.

ГЕРБ не пожела разумен партньор вдясно, това означава, че те ще получат разумна алтернатива от дясно, но тя трябва да обединява, а не да руши, бе позицията на ръководителя на ДСБ.

Кънев припомни, че днес е Денят на прошката и затова той я иска от всички – заради недостатъчната работа със структурите на ДСБ, заради съветите на по-опитните хора, които не е чул и е пренебрегнал, и заради суетата си. „Преди всичко искам прошка, че не осигурих достатъчно гаранции за рисковете, които съзнателно поех като лидер на ДСБ“, призна Кънев.

В медийната ни среда властва „гьобелсова пропаганда“ срещу всеки, дръзнал да се изправи срещу конформизма и да иска реформа, констатира председателят на ДСБ. А партиите – начело с ГЕРБ и БСП, са се превърнали в бюра по труда, в листа на чакащите за служба, описа той политическото статукво.

Според него, администрацията е бреме за обществото и като последица прогонва най-читавите и най-смелите зад граница. В обществените поръчки се утвърди невиждан картел с парите на данъкоплатците, който наложи волята си над почти всички политически партии, които измениха на подписа си, продължи Кънев.

Кънев бе посрещнат с възгласи: „ДСБ“ от над 700-те присъстващи в зала 3 на НДК.