Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради разкритието, че т.нар. данък "уикенд" се прокарва тихомълком и все пак фирмите трябва да връщат данък, ако използват фирмени вещи и за лични цели.

Предложението беше отхвърлено в пленарната зала от депутатите, но според публикувания за обществено обсъждане правилник за прилагането на закона за ДДС данъкът не е отменен, съобщи в. „Сега”.

Радан Кънев пък сподели във Facebook статията с надпис: „Нови коледни изненади от "Влади".

„Оставката на г-н Горанов е минималното мислимо условие за провеждане на десни политики, разумно и отчетно харчене на общите пари и стратегическа стопанска политика”, написа Кънев.

От правилника и прегледа на окончателно одобрения вариант на закона става ясно, че данъкът изобщо не е отменен, а от него е отпаднала само най-скандалната част - подаването на декларации пред НАП за точно определени активи. Парламентът е отменил най-шумно обсъжданите текстове, но е уредил други детайли за събирането на данъка, посочва вестникът.

Найден Зеленогорски от Движение „България на гражданите” заяви, че темата за оставка на Горанов не е била обсъждана в редиците на Реформаторския блок.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ пък каза, че Радан Кънев си прави политически пиар на гърба на Горанов.

Тя обясни, че съгласно европейската директива и съгласно трайни решения на съда в Люксембург с ДДС се облагат задължително всички ползвани за лични нужди активи и услуги и това не може да се промени. 

Тя допълни, че в бюджетната комисия и в пленарна зала е било прието как се приема данъчната основа за онези средства, активи и услуги на фирмите, които се ползват и за лични нужди.

"Това, за което ние настоявахме и Министерството на финансите внесе, беше собствениците да имат право чрез декларация да кажат кой от активите ползват с двойно предназначение. МФ изготви методиката за това как точно да се изчисли размерът на ДДС-то, което трябва да се внесе за това лично потребление, така че данъчните да не прилагат или определят творчески това ДДС. Това са нещата, които се отхвърлиха в пленарна зала, а те всъщност имаха за цел да подпомогнат бизнеса и да дадат по един и същи начин да се прилага закона", посочи Стоянова. 

По думите й след отпадането на тези текстове е останала разпоредбата, че за всеки един актив, който се ползва с двойно предназначение - и за нуждите на фирмата, и за лични нужди, в декларацията по ДДС неговият собственик трябва да декларира каква част ползва за лични нужди и да надчисли ДДС за нея. Само че без ясна методика и без праг, уточни Стоянова.

Тя припомни, че с приемането на промените е отпаднало и предложението заедно с декларацията да се декларират активи над 7000 лв. Когато аз го обяснявах, никой не искаше да ме чуе, каза още Менда Стоянова.