За създаването на силна и независима антикорупционна прокуратура по румънски модел, която да включва перманентен надзор върху ключовите обществени поръчки, се обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

По неговите думи прекратяването на поръчките може да е добра новина, но само по себе си не е абсолютно никакво решение на проблема, предаде кореспондентът на bTV в региона.

„За да бъде решение, трябва да има две политически мерки. Едната е разследване на причините над 1/3 от парите, които българските данъкоплатци дават за инфраструктура, да бъдат насочени към олигархични кръгове през нагласени поръчки. Второто е да има законодателна инициатива, която да не допусне това нещо да се случи и в бъдеще”, разясни Кънев.

„Спорът между ГЕРБ и Реформаторския блок дали трябва да има румънски модел на прокуратура е приключил спор. Доказано емпирично е, че Реформаторският блок беше прав, а ГЕРБ – не. Сега остава да си го признаят и да започнат да работят за такъв румънски модел. Към момента подобна тенденция няма“, коментира той във Варна.

„От данните, които имаме до момента - за 1,7 млрд. лева прекратени поръчки, можем да направим един сигурен извод – над 1/3 от всички публични поръчки в България са нагласени, за да обслужват олигархията”, отбеляза лидерът на ДСБ.

Той допълни, че е разтревожен от това, че премиерът Бойко Борисов е „дал заден” по темата за обществените поръчки. „Престана да говори за прекратяване, а започна да говори за преместване по новия закон. Новият закон е много лош. С нищо не е по-добър от досегашния, напротив, отваря минимум 8 нови корупционни врати, които ги нямаше в досегашния закон и всички те бяха гласувани от обичайното мнозинство ГЕРБ, ДПС и АБВ, с услужливото отсъствие на БСП от залата“, допълни Кънев.