Радан Кънев е номиниран за председател на ДСБ. Това съобщи в понеделник Иван Костов, който миналата седмица подаде оставка заедно с ръководството на партията заради изборния резултата, който остави ДСБ извън парламента.

Кандидатурата на Кънев, който досега бе зам.-председател на ДСБ, е издигната от ръководството на партията и водачите на листи след съвместно разширено заседание в събота.

Новият председател на ДСБ ще бъде гласуван на Националното събрание на 23 юни.

Минути след като номинацията му бе обявена, Кънев бе подкрепен във Фейсбук. „Радане, много силно разчитам на теб. Много хора те подкрепяме!”, „Честита номинация - дано доживеем един ден разумът отново да вземе връх в обществото, в което живеем!”, „Респект! В най-трудния момент намерихте сила и смелост да продължите напред! Успех!”, са част от посланията, които симпатизантите на ДСБ пишат.

Радан Кънев се определя в блога си като „човек с много отговорности, с много приятели, с повишен холестерол и малко свободно време. Щастлив човек :)”. От 2002 година е адвокат, от 2006 - блогър, от 2003 се занимава с политика. През 2013 за първи път беше кандидат за изборен пост от Варна.

 Най-обещаващият политик

„Аз поставих въпроса кой чувства в себе си сили и възможности, кой би поел съдбата на ДСБ, г-н Радан Кънев заяви своята готовност, за което всички много му благодарим. Имаше няколко номинирани кандидати, които заявиха своите позиции. Изборът, който се проведе тайно завърши категорично с предпочитания за Радан Кънев. Това е най-бързо израсналия и най-обещаващият млад политик, вече достигнал възраст, на която може да поеме на плещите самостоятелно товара на една политическа кауза. Ние се убедихме, че той има своята силна визия за бъдеще и заради това така категорично и единодушно го подкрепихме”, заяви Костов.

Добави, че не се е уморил и от сърце ще помага с всичко, което може. „Защото много вярвам на хората, които ще застанат след мен да продължат да защитават тази политическа кауза",

Бъдеще върху хората

Кънев обясни от своя страна, че до гласуването на кандидатурата му си поставя за задача, да спечели доверието на партията.

„Предложих своята кандидатура, защото моментът е особено труден с един голям въпрос, който поставят пред нас, а именно: „Ще предадем ли хората, които се бореха на тези избори и постигнаха резултата за ДСБ от 100 000 гласа или ще вървим заедно с тях и ще надграждаме тяхното доверие?”. Моят отговор е ясен. Смисълът на моята кандидатура е ясен. Не, няма да предадем това доверие”, заяви Радан Кънев и добави, че бъдещето на ДСБ ще се гради върху хората.

Според него съставът на новоизбраното Народно събрание е напълно неспособен законодателно да даде отговор на въпросите, които свалиха предишното правителство – за монополите, мафията и лошото управление.

„Всички днес, които са в НС са зависими от монополите. Извън парламента останаха тези, които поставиха първи въпроса, които се бореха, тези, които дадоха решенията. Представени са партии, които имат нереалистични послания и независимо от това какво правителство сглобят, те ще се сблъскат с това, че трябва да излъжат избирателите си още от първия ден”, анализира Кънев.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС