Георги Първанов потвърди за пръв път в прав текст, че ще се кандидатира за председателския пост в социалистическата партия. "Битка за лидерското място в БСП няма да има. Аз ще се кандидатирам", заяви той в Бургас.

Демонстрирайки завидно самочувствие Първанов е убеден, че изборът му за лидер на партията ще й помогне да стане водеща политическа сила в страната.

БСП трябва да работи за убедителна победа на предстоящите избори, заяви кандидат-председателят.

Според него социалистите могат да управляват самостоятелно без да им се налага да влизат в коалиции.

Първанов се афишира като почитател на еднопартийното управление, което трябва да има подръжката на поне 140 народни представители, за да може да понесе отговорността дори за непопулярни мерки, които ще се наложи да въведе за справяне с лошото положение в страната.

"Трябва да има силна програма за управление, в която всеки да види себе си, включително и бизнесът, защото в момента той не само е смачкан, той е унизен", каза още Първанов.

Според него Партията на европейските социалисти, чиито председател в момента е Сергей Станишев, не би трябвало да се меси в избора на лидер на българските социалисти. "Нека не забравяме, че аз проправих пътя на БСП към ПЕС и Социнтерна", обяви Първанов.

Конкурентът на Станишев обяви, че няма да се включи във вътрешна битка, защото неговата битка е с ГЕРБ и персонално с Бойко Борисов. "Имам какво да дам на БСП с опита на успешен председател и на успешен държавник", добави със самочувствие Първанов.

"Нито една партия в България в момента не е в кондиция. Има траен негативизъм към партиите въобще в страната", анализира Първанов.

Той отново обяви познатата си теза, че ГЕРБ и лично Бойко Борисов са изгубили битката за активна икономическа и социална политика. Провалили са се в европейската политика и са изгубили тотално битката на територията на морала.

"ГЕРБ работи на принципа: "Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво казвам", каза още той.

Станишев: Първанов първо да отговори, после да дава съвети

Преди да дава наставления и указания към партията, Георги Първанов трябва да отговори на редица въпроси, коментира настоящият лидер на БСП Сергей Станишев малко преди Първанов да обяви намерението си да се кандидатира за поста.

„Георги Първанов трябва да обясни и отношението си към ГЕРБ, и към Бойко Борисов лично. До преди една година за него Борисов бе най-решителният премиер, а сега се оказа най-слабият. Затова говоря за достоверност и последователност в позицията”, заяви Станишев.

Той обяви, че Първанов трябва да отговори на редица въпроси, свързани с миналото, в това число и за мандата му като президент, както и за политическата си линия.

Станишев не пропусна настояването на Първанов да се вкара мажоритарният елемент в изборния процес в страната през 2009 г.

"Това изискване беше условие на Първанов, дори и към БСП. Друг въпрос, на който трябва да се даде отговор, е АБВ (гражданското движение на Първанов – бел. ред.), защото за никого не е тайна, че това беше замислено като политически проект. На тези въпроси е хубаво да се отговори преди да се тръгне в другата посока”, каза още Станишев.

Той увери, че не се притеснява от състезанието на идеи и личности и заяви желанието си да чуе конкретните идеи, които ще предложи Георги Първанов.

Първанов категорично трябва да заяви, че ще се бори за председателското място в БСП, защото тези обиколки, които прави с не много ясни мотиви и теми, дефокусират нашите избиратели. БСП постигна особено на президентските избори един значим резултат, предвид начина, по който се правеха. За съжаление, от тогавашния президент Георги Първанов не чухме ясна оценка за нарушенията. Не чухме ясна оценка за фалшификациите, за купуването на гласове. Напротив. Още в изборната нощ Първанов поздрави победителя, колкото и спорен да беше тогава изборът, припомни Станишев.

"Нещата трябва да се казват ясно, защото, когато говорим за алтернатива на ГЕРБ, тя трябва да бъде достоверна като последователност на поведението, на когото и да било”, коментира още бившият премиер.