Асоциация „Прозрачност без граници” категорично не приема начина, по който без дискусии и обществено обсъждане 42-то Народно събрание е на път да лиши извънпарламентарните партии с електорална подкрепа от държавна субсидия чрез отпадането на чл. 26 от Закона за политическите партии. Това заявяват от асоциацията в отворено писмо, разпространено до медиите.

Повод за становището им са приетите на второ четене в правна комисия промени в закона за политическите партии. Според тях се отнема правото на субсидия и на помещение на партии, които не са преминали бариерата от 4% на избори и са останали извън парламента.

В позицията се посочва, че предложението за лишаване от правото да ползват възмездено помещения, държавна и общинска собственост е тревожно. „Подобна крачка е неприемлива, защото засяга пряко основния принцип на всяка демокрация за политически плурализъм и равнопоставеност между политическите субекти”.

Асоциация „Прозрачност без граници” продължава в текста си, че винаги е заставала на позицията, че държавната субсидия е един от елементите, които най-пълно осигуряват възможност за прозрачност и контрол върху политическата дейност. Според тях това решение ще „взриви възможността за максимално широко представителство на всички граждани чрез политически партии и ще върне системата на финансиране на политическия живот в зависимост от неясни корпоративни и олигархични интереси”.

За Асоциация „Прозрачност без граници” остават неясни мотивите в подкрепа на подобно решение, продължава писмото и обръща внимание на факта, че тежката финансово-икономическа ситуация е повод почтеното политическо действие да бъде понижаване на държавната субсидия, а не изключването на извънпарламентарните партии.

„Настояваме промените в законодателството за политическата дейност да се извършват при отчитане позициите и мнението на максимално широк кръг експерти и при ясен анализ на въздействието на всички фактори – забрана за финансиране от анонимни източници и юридически лица, ограничена възможност за финансиране от физически лица поради нисък социално-икономически статус и други компоненти”, завършват от „Прозрачност без граници.”