Професионална изборна администрация, електронно гласуване и изчистване на избирателните списъци от т.нар мъртви души искат от сдружението "България на гражданите".

На последните избори в списъците е имало 1.2 милиона мъртви души, коментира председателят на сдружението Меглена Кунева и посочи, че това е стряскащ процент и поставя под въпрос представителността на изборните резултати.

Христо Ангеличин от сдружението обясни, че проблемът може да се реши чрез т.нар. активна регистрация. Около година преди изборите ГРАО трябва да изпраща писма до 7-те милиона избиратели за активна регистрация. Очакванията на Ангеличин са, че около 2 милиона души ще участват в нея, а останалите могат да бъдат дописвани в
изборния ден. Така след 3-4 години ще имаме съвсем нови списъци, без мъртвите души, обясни той.

От сдружението обаче допуснат, че може би някои от парламентарните сили имат интерес мъртвите души да останат в списъците.

Сдружението се обяви и за професионална ЦИК, без политическа окраска. Йонко Грозев коментира, че може да бъде дискутиран и вариант за ЦИК на паритетен принцип от парламентарните политически сили.

От "България на гражданите" смятат, че електронно гласуване ще накара повече млади хора и българи в чужбина да се включат в изборите. Мария Дивизиева припомни, че 40 процента от българите са се преброили по интернет.

Сдружението ще подложи идеите си на широка дискусия, а след това писмено ще ги предостави на президента Росен Плевнелиев.