Работата на църквата е да ни вдъхва решимост и да вярва, а не да малодушества. Това заяви теологът проф. Калин Янакиев в студиото на „Лице в лице” по повод позицията на Светия синод, че бежанската вълна застрашава България и страната ни не бива да приема нови мигранти.

По думите му становището е било осъдено остро в православния свят в т.ч. и от близки до гръцката църква кръгове.

„Светият синод на БПЦ произведе един документ... впрочем той очевидно е написан от Пловдивския митрополит Николай”, каза Янакиев, като посочи, че в интервю на владиката за в.Стандарт от преди месеци е имало цели пасажи от сегашния текст.

„Наред с всички общи и относително благи приказки, то (обръщението на БПЦ-б.р.) е пълно с всяване на паника и фобии”, подчерта теологът, като даде пример с намеците, че имало риск за стабилността на държавата и за нейния етнически баланс, а потокът придобивал „всички белези на нашествие”.

За Янакиев най-възмутително е твърдението, че трябва да изпитваме страдание към тези, които са вече у нас, но не и спрямо тези, които ще дойдат след това и които не трябва да бъдат допускани.

„Това не е църковната позиция”, подчерта Янакиев и цитира посланието на Свети апостол Павел: „Всеки да отдели, колкото му сърце дава, без да му се свиди, и без да го принуждават; защото Бог люби оногова, който драговолно дава. А Бог е силен да умножи у вас всякаква благодат, та, като имате винаги всякакво доволство във всичко, да бъдете щедри във всяко добро дело, както е писано: "пръсна, раздаде на сиромаси; правдата му пребъдва вечно".

По думите на проф. Янакиев, призивът „който е създал този проблем, да го преодолее” е директна препратка към тезата на проруските кръгове у нас, че САЩ са виновни за проблемите в Близкия Изток. Той напомни, че именно поддържаният от Москва сирийски президент Башар ал-Асад е използвал химическо оръжие срещу собствения си народ и е виновен за радикализацията на конфликта.

По думите на професора, Дамаск, Техеран и Москва пристъпват към създаването на територия, контролирана от Асад и в която живеят само шиити и алеиути. По думите му това ще доведе до нова мощна бежанска вълна.