Вотът на недоверие към кабинета заради здравната реформа е абсолютно неоснователен, каза проф. Генчо Начев, директор на болницата „Света Екатерина“ в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той допълни, че „това са си политически неща“.

На обвиненията за хаос в здравеопазването, Начев отговори, че промените в Закона за лечебните заведения и Закона за здравното осигуряване поставят началото на овладяване на хаоса. Сега има хаос, защото няма влияние на държавата върху това къде и колко необходимост има от здравна помощ“.

Начев коментира изказване на независимия депутат Георги Кадиев, че деветте болници, които се сляха в началото на управлението на министър Петър Москов, са на загуба. „Първо те не са се слели. Има създадено едно гражданско дружество, което даже не е юридическо лице. Има намерения за такова сливане. Второ, това е финансова загуба. Осем от деветте болници нямат нито стотинка неразплатени плащания, които да са в падеж“.

Снимка: bTV

40% от парите, които се дават за здравеопазване, излизат от джобовете на хората. В никоя друга държава няма такова съучастие, което дори не е регламентирано, посочи Начев.

Според него трябва да се създадат регламенти и контрол – да се остойностят дейностите, които плаща НЗОК и трябва да се контролира никъде да не може да се доплаща за това, което плаща касата. То и сега е записано така, но на практика всеки знае, че всеки знае, че като влезе в болница, веднага ходи до банкомата.

Вижте целия разговор във видеото.