Кандидатът за премиер на програмното правителство Пламен Орешарски ще оттегли кандидатурата на арх. Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране.

Вчера следобед Орешарски, обяви структурата и персоналните назначения в предлагания от него експертен кабинет, който предстои да бъде гласуван в сряда от новоизбраното 42-ро Народно събрание.

За министър на инвестиционното проектиране Орешарски предложи проф. д-р Калин Тихолов, ръководител катедра в архитектурния факултет на УАСГ. Необходимостта от подобно министерсво Орешарски мотивира със "занемарената работа по кадастъра и проблемите с усвояването на европейските фондове".

Арх. Тихолов е свързан със скандала "Дюнигейт" от началото на тази година, както и с подробния устройствен план за застрояването на Несебър. Буквално часове след това Орешарски разговарял с арх. Тихолов относно неговото оттегляне.

Оттеглянето на Тихолов е станало снощи в късен разговор, обясни пред bTV Антон Кутев от левицата. Той беше категоричен, че архитектът няма да е част от следващия кабинет.

„Шумът около него е напълно неприемлив за едно бъдещо правителство и затова той няма да бъде част от него. Той е бил едно предложение на Пламен Орешарски. Вчера по време на гласуването в Националния съвет беше поставено питане, там Орешарски каза, че имал гаранциите на Тихолов, че няма публични проблеми със случая „Дюнигейт”. Факт е, че той няма да стане министър. Предложението си е предложение, но това няма да мине в НС”, каза още Кутев.

Тихолов обявява решението си да се оттегли чрез писмо, цитирано от БГНЕС:

„Във връзка с моята кандидатура за министър на инвестиционното проектиране и строителство в програмното правителство на г-н Пламен Орешарски, буквално за часове в българските медии бяха разпространени и тиражирани редица спекулации и неверни твърдения, засягащи мен и моя професионален авторитет.

Приех поканата на г-н Пламен Орешарски с ясното съзнание, че като министър в програмно правителство, моята работа ще е свързана с професионалния ми опит и знания, а няма да се занимавам с политически битки и компромати.

Виждам обаче, че срещу мен се води нечиста кампания, която цели да възбуди обществено напражение и недоверие не само към мен лично, но също така и към новия кабинет на г-н Орешарски, който предстои да бъде гласуван в парламента в най-скоро време.

В своя професионален опит винаги съм се водил от принципа, че човек трябва да защитава професионалното си име и достойнството си. Затова не мога да допусна името ми да се използва за разменна монета в непочтени интриги и политически битки.

В тази връзка прецених, че ще е най-добре да бъде оттеглена моята кандидатура за министър на инвестиционното проектиране и строителство, за което проведохме и разговор с г-н Орешарски”.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа