„Отнасям се с голямо уважение към протестиращите, но опитът на опозицията да се присламчи към тях е единственият начин да ги обезсили”. Така премиерът Бойко Борисов коментира темата за продължаващите от миналата седмица демонстрации на недоволни от сметките си за ток граждани в страната. Темата бе провокирана от въпрос на „червения” депутат Георги Пирински по време на петъчния парламентарен контрол.

„Аз и моите министри не казваме "да се разтури седянката" (реплика между бившите министри от Тройната коалиция Даниел Вълчев и Пламен Орешарски – бел. ред.), не ги игнорирам, както правехте вие и затова всички ресурси на държавата работят активно и съм убеден, че както във всички други протести, държавата е реагирала адекватно и хората са били удовлетворени”, добави Борисов.

Той припомни и благодари за това, че някои от решенията са взети от българския парламент, като тези за шистовия газ, за ГМО, за АКТА.

"Нормално е като партия в опозиция да се опитвате да се присламчите към тези протести, но пък това е единственият начин да ги обезсилите, защото реално вие сте взели дейно участие много години в изграждането на тези енергийни норми, регулатори, подписване на договори, които сега вече излизат наяве в сметките на хората", отправи конкретно обвинение премиерът.

След това лидерът на БСП Сергей Станишев даде обяснението на левицата защо протестират хората – „защото не виждат ангажимент на държавата към тях”.

"Най-острата обществена тема днес са протестите на хората срещу непоносимите цени на сметките за ток и отопление. Хората търсят справедлив отговор, само че отговорите, които дава Борисов не са достоверни. Нееднократно министър-председателят е заявявал пред българските граждани, че има сто очи, сто уши и контролира всичко в държавата и няма как Борисов да бяга от своята отговорност за работата на ДКЕВР", заяви Станишев.

Той припомни, че Ангел Семерджиев, който беше отстранен от премиера съвсем скоро от поста председател на ДКЕВР, е бил назначен от настоящия кабинет и той носи отговорност за провала му. Така левицата запя на нов глас песента, която от няколко дни пее и другата част от опозицията – шефът на регулатора да започне да се избира от парламента.

Последва и реакция от Борисов, който обяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи такова предложение, ако бъде направено.

Премиерът си позволи да коментира и поведението на Станишев: „Аз не съм виждал друга институция така да работи – идва някой да говори, става и си излиза, отива да пие кафе с подчинените му журналисти”.