Възстановяване на икономическия растеж, разширяване на Шенген, младежката заетост, насърчаване на предприемачеството са приоритетни за България през настоящото гръцко председателство на ЕС. Това обяви пред парламента премиерът Пламен Орешарски, който запозна депутатите с най-важните направления за страната ни при председателството на Гърция на ЕС/януари-юни т.г./ и отчете напредъка по водещите теми през изминалите шест месеца при председателството на Литва, предаде БТА.

Като обобщи, че гръцкото ръководство на ЕС съвпада с началото на новия седемгодишен макроикономически програмен период, Орешарски подчерта, че институционално той ще бъде белязан с избори за Европейския парламент, нова Еврокомисия, нов председател на ЕС.

Премиерът акцентира и върху факта, че България за пръв път ще поеме председателството на ЕС през 2018 г. като отбеляза, че подготовката трябва да започне отсега. Той даде за пример Литва, която предаде ръководството на ЕС на Гърция, и която също за пръв път председателстваше Съюза. За подготовката й са били необходими 4 години, информира премиерът.

Той подчерта, че и при гръцкото председателство страната ни ще работа за още по-добро сътрудничество между ЧИС и ЕС, в сферата на климата и енергетиката - приоритети за Съюза, както и, че кабинетът има намерение да води по-активна политика по обявените си намерения и да продължи да отстоява интересите си в процеса на взимане на решения в ЕС. Пламен Орешарски подчерта колко важно е доброто сътрудничество с Народното събрание - нещо, в което го увери председателят на парламента Михаил Миков.

Министър-председателят напомни и кои са основните принципи на гръцкото председателство като отличи солидарността за бежанската вълна. Винаги можем да оценим като недостатъчна помощта от ЕК, още при оформянето на проблема с бежанците темата беше поставена и намери широко разбиране сред Еврокомисията, подчерта обаче Орешарски.

Към важните за Атина теми той добави и засилване на гражданската ангажираност на ЕС чрез разработване на политики, инициативи с оглед на гражданските потребности, мобилност на европейците, вътрешната и външна европейска сигурност, укрепване на монетарния съюз с цел запазване стабилността на общата валута и гарантиране на финансовата стабилност.

Гърция ще държи и на изграждане на солидарност и разширяване на гражданските права, както и ще наблегне върху морската политика на ЕК като източник на растеж.

Орешарски отбеляза, че нефинализиран остава въпросът за важната за страната ни тема за реализиране на европейската гаранция за младежта. И увери, че темата е с продължение. Той отбеляза, че държавите членки са постигнали напредък за създаването на банков съюз в еврозоната, а в областта на разширяването Европейският съвет е приел оценка за всяка страна кандидат и е потвърдил досегашните принципи на политиката на разширяване.

Джема Грозданова от ГЕРБ упрекна премиера, че в доклада си е пропуснал темата за Украйна, която по време на литовското председателство е трябвало да подпише с ЕС споразумение за асоцииране. Това правителство и подкрепящите го партии досега не са изказали ясна позиция по отношение на Украйна, обясни тя.

От името на левицата Деница Караджова призова правителството да използва максимално бързо механизмите за борба с младежката безработица. От КБ изтъкнаха и необходимостта да се работи за управление на миграционните процеси, основано на принципите на солидарност и пропорционалност. Очакваме във възможно най-скоро време членството в Шенген да стане факт, отлагането му е опасен прецедент, предупреди Караджова.

Джевдет Чакъров от ДПС подчерта, че е необходимо да се ускори работата по различните стратегии и документи, на базата на които трябва да се реализират оперативните програми. ДПС настоява инвестициите да бъдат разпределени балансирано в малките, средните и големите населени места.