Качества на добър отборен играч показа премиерът Бойко Борисов. Заканил се да уволнява нарушилите правилата, той добави няколко дни продължение към първото полувреме на мача „връщане на бонуси”.

Така колегите му във висшата държавна администрация получиха нов срок - до сряда, в който да изпразнят джобове и сметки от допълнителното си материално стимулиране.

В носител на добрата вест за бонусчиите се превърна главният отговорник по процеса „престъпление и наказание” Цветан Цветанов, който получи задачата да внася структурни промени от понеделник.

Вътрешният министър показа, че е склонен на компромиси и не е толкова „лош”, за колкото го мисли министър-председателят, поставяйки му задачата да наказва с твърда ръка провинилите се. Цветанов уточни, че премиерското решение е плод на неколкодневни разговори между него и Борисов.

Коментар по темата пък ще има в сряда на заседанието на Министерски съвет, когато обществеността очакваше да чуе цялата върната сума, както и имената на неспазилите ултиматума. Тогава може би ще бъде сложено и началото на второто полувреме, в което ще бъдат вдигани червени картони, или поне това гласеше първоначалният правилник на премиера.

Въпреки твърдия тон, който беше поставен от Борисов, днес се оказа, че връщането е въпрос на добра воля. „Убеден съм, че няма да има колеги, които няма да са възстановили средствата. Искам да подчертая, че всичко това е доброволно”, заяви Цветанов.

Възстановяването на приятелската атмосфера във висшите държавни редици беше оповестено и от началника на премиерския кабинет Румяна Бъчварова, която успокой, че уволнения на министри и заместник-министри няма да има. В „Тази сутрин” тя съобщи, че всички, които заемат политически позиции, са върнали първата част от бонусите за 2011 година в срок.


Бъчварова се превърна в поредният управник, който обяснява, че парите са взети правомерно по закон, за да се стимулират служителите зад държавното бюро. Призивът на Борисов обаче бил с друга цел – да се прояви личната и моралната позиция на хората в администрацията.