Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в парламента части от Закона за съдебната власт, който бе прокаран от ГЕРБ, потъпквайки препоръките на ЕК.

Оспорените от държавния глава текстове предвиждат след изтичане на мандатите им членовете на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него да бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им - така наречените кариерни бонуси.

Ден след като беше приет законът, Плевнелиев гласно се противопостави на идеята сега действащият Висш съдебен съвет да избира новия главен прокурор, но днес не върна тези текстове. Надигнал глас срещу закона обаче, президентът не спомена нищо за „осигуреното” кариерно развитие на бившите членове на ВСС.

За него обаче вчера заговори премиерът Бойко Борисов, който каза, че сегашните членове на съвета „не заслужават” бонуси. Воден от този довод, той обяви, че ще приветства президентско вето и връщане на закона, което трябвало да се случи следващата седмица.

Плевнелиев обаче изпревари прогнозните очаквания на министър-председателя и упражни конституционното си право на вето часове след заръката, именно по текстовете, които засегнаха премиера. Така доказа думите на Борисов, че са „на едно мнение”.

„Тези разпоредби от приетия закон предизвикаха остри обществени реакции и поставиха въпрос доколко съответстват на Конституцията. Независимостта на съдебната власт е конституционен принцип. Една от гаранциите за тази независимост е правото й сама да назначава, понижава, премества и освобождава от длъжност съдиите, прокурорите и следователите. Приетите от парламента промени могат да се определят като намеса в дейността на съдебната власт от страна на законодателната", се посочва в съобщение на президентството до медиите.

Политически реакции

Макар че мнозинството в парламента внесе промените в закона, Борисов обяви: „И ГЕРБ ще внесе да ги промени сега”. Така и ще се случи. От управляващата партия заявиха, че ще се съобразят с президентското вето.

„Има проблем наистина и той трябва да бъде решен, не казвам, че това, което сме предложили, е най-доброто”, коментира зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, без да уточни защо изобщо в такъв случай законът е приет. Обеща обаче, че оспорените текстове няма да бъдат гласувани повторно - нито в комисия, нито в пленарна зала.

От опозицията пък определиха цялата ситуация като "театър". "Ние в театъра на ГЕРБ няма да участваме, те си приеха промените за абонусите, с които да наградят за послушанието този ВСС, сега се отказват... Приветствам бързата реакиця на президента, който послуша нареденото му от премиера, но в бързината може би не е имал време да обмисли всичко, което му е казал премиера и да си създаде сам мнение за закона", коментира и депутатът от БСП Мая Манолова. 

От ДПС обявиха, че ще подкрепят ветото на президента. „Наистина буди недоумение и предизвиква чувства на весело настроение това, което се случва. След като мнозинството в парламента от ГЕРБ прие тези промени в Закона за съдебната власт, изведнъж премиерът се обяви против тях и едва ли не той обяви, че президентът ще наложи вето”, коментира Четин Казак.

По темата се включи и правосъдният министър Диана Ковачева, която подкрепи аргументите на държавния глава за връщането на закона и отчете, че се е появила нова възможност за намирането на „добро решение”.

Меглена Кунева коментира, че ветото на президента върху Закона за съдебната власт е половинчато и уронва престижа на президентската институция: "Смятам, че е абсолютно непростимо да се уронва авторитета на президента, както и на парламента, през изпълнителната власт. А също и самата изпълнителна власт да уронва своя престиж, като казва на другите две власти какво се очаква да се направи".