Основен проблем в момента е нестабилността на Близкия Изток, ролята на Турция в тези процеси и опитите й да изнудва ЕС чрез огромните бежански маси на своя територия. Това коментира съпредседателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов след срещата си с президента Росен Плевнелиев.

Двамата обсъждаха сигурността и бежанските проблеми по време на традиционния Месец на политическите консултации.

Въпросът за сигурността от Патриотичния фронт разглеждат в две измерения - външно и вътрешно. „Вътрешното са проблемите с битовата престъпност, която през последните няколко месеца отново се засилва, и мерките, които трябва да бъдат взети от страна на МВР”, посочи Каракачанов.

Той е коментирал още проблемите със сигурността, свързани с проблемите в Близкия Изток и мигрантската вълна. Във връзка с темата за сигурността той е споделил идеята си за законопроект, с който да се възстанови наборната военна служба и военната подготовка на младите българи.

В отговор на въпрос за бежанския проблем, Каракачанов коментира, че политиката на България към момента, с изграждане на граничните съоръжения и с това, че граничната полиция си е вършела работата и е регистрирала имиграцията, е довела до това, че страната ни не е атрактивна за големи бежански маси.

„Политиката на България трябва да бъде ясна и категорична - този, който желае да получи статут на бежанец, с документите си отива на ГКПП. Никакви хора не трябва да бъдат допускани за нелегално преминаване на българската граница”, добави Красимир Каракачанов.

Съпредседателят на ПФ е засегнал и темата за демографската криза, в която по думите му България продължава да се намира, и мерките, които трябва да се вземат. „Стигнахме до общото мнение, че са необходими усилия на всички институции”, посочи Красимир Каракачанов.

Президентът е призовал за приемането на приемането на пакет от закони, които да регламентират дейността на службите в сектор „Сигурност“, както и за политическа воля и конструктивен диалог и по отношение на реформите в другите сектори.

Обща е била позицията, че България се нуждае от енергийна диверсификация, която да повиши сигурността в доставките на енергийни ресурси и да осигури пазарни цени на закупувания природен газ.