България ще избира нов парламент на 12 май. Това стана ясно от обръщението на президента Росен Плевнелиев към нацията от трибуната на Народното събрание. Държавният глава отговори на исканията на протестиращите без много конкретни ангажименти, както обеща в понеделник, и призова депутатите да се вслушат в гласа на хората.

"През последните 23 г. бяхме свидетели на много. През тези 23 г., които наричаме преход, България премина през кризи. Имахме 2 експертни и 2 служебни правителства. Преходът обаче не е единствената част от историята на България. Имали сме периоди, в които политическите партии са били забранени, имали сме 7 Велики народни събрания. Имали сме авторитарни и тоталитарни управления. Историята е важна. Трябва да я помним". С тези думи започна словото на Плевнелиев.

"Вярвам, че законите и правилата са щит срещу предотвратяването на кризи. Българската Конституция ни пази в трудни моменти и предвижда как да преодолеем кризите. Тя е нашият стълб и опора. Десетилетия наред сме се стремили да изградим правова държава. България заслужи да бъде член на ЕС. Показа недвусмислена ориентация към европейските ценности", продължи държавният глава в пълната пленарна зала, в която беше и Негово Светейшество патриарх Неофит.

„Последният месец хората излязоха на улиците и показаха, че България има гражданско общество. Хората искат да не ги лъжат, да ги управляват почтени хора и да живеят добре. Гражданите ни подадоха ръка. Имаме исторически шанс да върнем тяхното доверие. Все по-големи групи от български граждани обличат своите протести в искания срещу институциите. Нямаме право да пренебрегваме това”, каза Плевнелиев пред депутатите в парламента.

„Исканията на хората са разнородни. Едни искат държавни ЕРП-та, но не вярват в държавата. Други предлагат депутати да се отзовават. Имали сме го и това - двете конституции на тоталитарната държава имаха точно такива текстове. Национализацията ще изгони инвеститорите”, смята президентът.

Разчитам на мъдрост, добронамереност и отговорност за излизане от кризата, не на емоции. Безизходицата се излива на улицата, но не тя е проблемът на държавата – проблемът е в неизпълнените обещания на политиците. Някои от нашите решения ще бъдат правилни, други - не. Но всички ще имат краткосрочни и дългосрочни последици. Да запазим мира и гражданския ред е основната ни цел днес”, обърна се Плевнелиев към народните представителите.

После той влезе и в задочен диалог с гражданите: „Протестиращите! - Вие променихте държавата и дневния ред. Институциите и партиите се задвижиха в зададената посока, българското общество иска промяна, но съгласието се постига с отговорен подход от всички. Хората очакват конкретни мерки – въпросите са трупани дълго, за да се решат от днес за утре. Конкретните проблеми са сметки, ток, парно, монополи. Монополите са символ на задкулисието в политиката, икономиката, съдебната система”, призна той.

Демокрацията ни дава решението – решението са избори. Някои очакваха кабинетът да проведе важни промени до края на мандата си. Те трябва да се направят от нов парламент с високо обществено доверие. Трябва да стане възможно намаляването цената на тока и социалната нестабилност. Най-почтено е да има избори, но те трябва да се организират добре. Не мога да ги допусна без готовността на ЦИК. Няма да допусна избори на Цветница и Великден – светли християнски празници”, обяви Плевнелиев и насрочи вота за 12 май.

Дневният ред да бъде този на гражданите. Институциите да продължат да работят отговорно. ДКЕВР да си върши работата. Правителството носи отговорност до разпускането си. Да се наблегне на важните законопроекти. Партиите да бъдат на нивото на демократичната зрялост, да отговорим на очакванията. Популизмът е лесно средство за краткосрочни решения, но гражданите искат решения с осезаем дългосрочен ефект. Проблемите няма да ни напуснат с думи и ораторско майсторство. Националният интерес не е абстрактен. Отстояването на интересите е приоритет и отговорност на партиите. Изборите са в основата на демокрацията – така гражданите казват какви са приоритетите. Гражданите днес не виждат своето политическо представителство. Да демократизираме вътрешнопартийния процес и да дадем възможност на гражданите да участват в посочването на кадрите”, бяха само част от заръките на президента.

Правителства са падали и преди, пак ще падат. Вие променихте дневния ред. Време е за градивен диалог. Нека заедно посочим проблемите и да потърсим решенията. Всички трябва да подходят отговорно – хората очакват реални решения на реални проблеми”, обърна се държавният глава към недоволните граждани, а после и към депутатите.

„Дефицитът на справедливост е основен проблем на нацията. Той е в основата на недоверието. България има исторически шанс да върне доверието, да чуем какво казва българският народ. Истината е, че не разполагаме с магическа пръчка, за да направим народа богат”, заяви президентът.

По думите му още от първия ден 42-ото НС ще има важни проблеми за решаване – антимонополно законодателство, преструктуриране на енергетиката, либерализация на пазара на ток, младежката безработица.

Поемете ясни ангажименти, дайте реални обещания на хората и ги изпълнете. Депутатите решават проблемите на България не на отделни кръгове. Трябва морал и електронно правителство. Българите в чужбина не са мъртви души, а активни глобални българи”, беше предизборният съвет на Плевнелиев.

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април по план, бюджетът ще се изпълнява стриктно, както е заложен. Кризите не са непознати в съвременната история. Сами сме си създали проблемите и сами ще ги решаваме. Изходът е плод на общи усилия. Ако минем през кризата по достоен начин, ще се сплотим като общество. Ако всеки действа солово, хор няма. Хор от солисти няма и държава от индивидуалисти”. Така, с цитат на патриарх Неофит, завърши речта на президента Росен Плевнелиев, адресирана до българската нация.
 

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС