Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с представители на политическите сили, които влизат в следващия парламент, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Росен Плевнелиев покани на среща политическите партии и коалиции, които получиха парламентарно представителство на изборите на 5 октомври т.г., по повод предстоящото свикване на 43-ото Народно събрание.

Малко след 10. 30 часа срещата при президента започна. На нея присъстват Цецка Цачева от ГЕРБ, Йордан Цонев и Алиосман Имамов от ДПС, лидерът на БСП Михаил Миков и говорителя на партията Атанас Мерджанов, Румен Йончев и Светлин Танчев от „България без цензура”, Румен Петков от АБВ, Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт, председателят на „Атака” Волен Сидеров, Божидар Лукарски от Реформаторския блок.

На влизане някои от представителите на партиите заявиха, че държат на бързо свикване на 43-тото Народно събрание и решаване на част от неотложните проблеми като актуализация на бюджета и КТБ.

Срещата не е във връзка с предвидените в чл. 99 на Конституцията консултации. Темата на разговора е предстоящото свикване на Народното събрание и първото му тържествено заседание.

Все пак се очаква да бъде обсъдена готовността на победителя на изборите ГЕРБ за сформиране на правителство. В същото време продължават консултациите на партията на Бойко Борисов с останалите парламентарни сили за бъдещото управление.

От „Атака” настояха консултациите при президента да бъдат отворени за журналисти и да има възможност да бъдат излъчени на живо по телевизиите.