Президентът Росен Плевнелиев връчи мандат на лидера на ГЕРБ да състави правителство. Бойко Борисов благодари и обяви, че до утре ще стане ясно дали ще има кабинет или ще върне мандата.

Видимо ядосан, Борисов заяви, че близо месец с цялата си добронамереност се опитва да намери начин в мандата на ГЕРБ да се състави кабинет, защото „на практика той е единствен”.

"Ако има някакво задкулисие, което може да състави кабинет извън ГЕРБ, ще го разбера още днес. Ясно е, че БСП не иска да участва в коалиция, а ГЕРБ не желае при никакви условия подкрепата на ДПС. Моля ги през вас (медиите - бел. ред.) да не гласуват за наше правителство", заяви Борисов.

„Оттам нататък другите партии, както преценят. Това е под много условия. Поставят на преговорите условия, които на практика, ако не се изпълнят, няма как да се продължи напред. РБ казват - без ПФ нямаш право да внасяш това, което сме се разбрали вчера”, продължи той.

„Всички декларираха публично, че искат да има правителство, но в същото време поставят такива препъни камъни така, че няма как да се получи математически. Бог ми е свидетел, че полагаме всички усилия”, изтъкна той.

Снимка: Ладислав Цветков


„Преговорите продължават. Аз благодаря, че РБ и те направиха компромиси, и ние със себе си. И ние не ги харесваме напълно, и те нас, но това е положението. Затова аз приех всичките имена, които дадоха. И дотук се изчерпват моите усилия”, откровен бе Борисов.

Лица

Борисов говори и за някои от имената на министри, които изтекоха в публичното пространство. Според него депутатът от АБВ Ивайло Калфин, които е спряган за министър на социалната политика, се е справял прекрасно в изготвянето на бюджета и на ЕП, и на ЕК. Освен това бил с безспорен авторитет и би бил един добър мост към комисарите, излъчени от ПЕС.

„Заради много други назначения ще изгубим избиратели, но аз затова благодарих за компромисите на РБ и на тези, които ние правим”, каза след това Борисов.

След това говори за Владислав Горанов, който ще е финансов министър, ако кабинетът мине. "Не се съмняваме в неговата експертиза", каза Борисов и омаловажи снимката от преди години, на която Горанов в качеството си на зам.-финансов министър бе сниман в заведение да си говори дружески с Делян Пеевски. „Ако те срещна и тебе на кафето на „Раковски” и се спра, ще ни обвинят ли, че работиш за мен? Няма! Нормалното е да кажеш - добър ден”, обясни Борисов в типичен стил как стоят нещата, обръщайки се към журналистите.

За Христо Иванов, служебен министър на правосъдието, които ще стане титуляр в евентуален кабинет на ГЕРБ и РБ, Борисов заяви, че е предложен от РБ, а екипът му го намирали за добър министър, които има стратегия за реформа в съдебната система.

Аз, народът, Брюксел и партията

„Аз им казах на реформаторите, че съм готов дори Кънев, ако иска, или от състава на ГЕРБ да извадим друг премиер, и казах своите опасения от това. Ако аз не взема участие в този кабинет, за партията ще бъде ясен сигнал, че не стоя зад този кабинет. За народа и за нашите поддръжници ще е ясно, че това е нестабилност. Ясен знак и за Брюксел, че не искам да нося отговорност. Това автоматично прави правителството нестабилно”, заяви Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков


Той обясни още, че не е добър вариант друг човек от ГЕРБ да бъде премиер, тъй като върху него ще има постоянни съмнения, че се консултира с лидера на партията.
"Който и да излъчим от ГЕРБ, винаги върху него ще тегне съмнение, че се консултира с партията, а то ще е така – нито е честно, нито е морално. Ако мислите, че ми е лесно да слушам изказвания по мой адрес от хора, където далеч не ги уважавам... Ще продължим разговорите и днес", каза Борисов.

Не било честно и към президента да се занимава със сътавянето на служебни кабинети на всеки три месеца.

Към разговорите вероятно ще се включи и парламентарната група на "България без цензура", след като днес Борисов е получил подобно предложение от лидера на консерваторите в Европарламента Джефри ван Орден по телефона.