Президентът Росен Плевнелиев е убеден, че ако номинираната за правосъден министър Екатерина Захариева получи подкрепата на парламента, реформата в българското правосъдие ще продължи на висока скорост.

Според държавния глава номинацията на Екатерина Захариева за министър на правосъдието е ясен знак за продължаване на реформата в българското правосъдие, чрез диалог и национално отговорен подход чрез институционално сътрудничество на всички - от президента, през  МС, до парламента и съдебната власт.

Номинираната за правосъден министър Екатерина Захариева се среща днес с парламентарно представените групи в търсене на подкрепа за утрешното гласуване на нейната кандидатура.

По думите на Плевнелиев конституционните промени са стъпка в правилната посока,  но не са достатъчни.

Предстои въвеждането на закона за съдебната власт  и процесуалните закони, които не са по-малко по-важни за съдебната реформа в България.  Ако не придвижим реформата напред в българското правосъдие,  няма да има работни места, няма да има нови инвестиции, няма как да се развиваме и забогатеем. Правната несигурност  е предпоставка за бедност“, допълни Плевнелиев.

В Смолян президентът откри нова производствена  база на германска фирма, специализирана в производството на автомобилостроенето.