Разногласие се появи в президентството за нуждата от промени в конституцията. Росен Плевнелиев и Маргарита Попова се оказаха на различно мнение по въпроса нужно ли е да се разшири правото на държавния глава за налагане на повторно вето върху избора на главен прокурор например.

Вицепрезидентът смята, че е налице дефицит в конституцията в частта, в която президентът само веднъж може да откаже да подпише указ за главен прокурор или за председатели на върховни съдилища.

Президентът обаче е на друго мнение: „За мен не е необходимо да искам поправки в конституцията. Тя работи добре, балансирана е и защитава интересите на всички институции. Затова не бих повдигнал подобен дебат".

Дискусия обаче била нужна по въпроса дали да отпадне доживотната присъда без право на замяна – идея, която Попова лансира преди дни. Плевнелиев обясни, че логиката е, че един човек, който може да е получил най-тежкото наказание на база на най-тежкото престъпление, би могъл след това да получи шанс да се поправи и в хода на времето да получи по-снизходителна присъда.

„За мен е важно в нашата държава нещата да се случват не защото един или двама са ги пожелали, а защото обществото и институциите са се обединили и са намерили правилното решение”, посочи Плевнелиев, но отказа да застане твърдо зад конкретна позиция.