Президентът Росен Плевнелиев е политикът с най-висок рейтинг и получава одобрението на 51,7% от участниците в проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение през периода 30 март – 6 април 2012 г.

Министър-председателят Бойко Борисов изостава с минимална разлика

и се ползва с положителната оценка на 51,4% от анкетираните. Премиерът продължава да бъде и най-популярният партиен лидер сред електората на своята партия, като има благосклонното отношение на 92% от привържениците на ГЕРБ.

42% от запитаните 1 000 пълнолетни българи одобряват едновременно президента и премиера.

Класацията продължава с двама членове на кабинета - Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Рейтингът на външния министър Николай Младенов пада с 6%.

Нараства популярността на регионалния министър Лиляна Павлова

която е сред министрите с най-голямо одобрение. Нейният рейтинг се увеличава с най-бързи темпове, увеличава се и одобрението за нея сред избирателите на ГЕРБ – 60% от симпатизантите на управляващата партия харесват работата й.

Запазва се разликата в рейтингите на отделните политически фигури и държавните институции.

Одобрението към работата на Народно събрание е 22% и не отчита значими промени през последните месеци. Парламентът се ползва с повече подкрепа сред по-възрастното население и по-образованите българи. 45% от избирателите на ГЕРБ са доволни от работата на парламента, а на другия полюс е електоратът на БСП.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е с рейтинг 29%

Според анкетата на НЦИОМ през април слабо увеличение бележи одобрението за работата на правителството – 35% от анкетираните дават позитивна оценка на кабинета. В същото време с 3% са се увеличили и българите, които не одобряват дейността на Министерски съвет.

Правителството на ГЕРБ подкрепят най-често мъжете

хората в активна трудова възраст, гражданите със средно и по-високо образование, населението в големите градове.

Смяната на министри в кабинета ще се отрази добре на работата му – на такова мнение са 39% от българите. Мнозинството от анкетираните, които одобряват работата на правителството, смятат, че кадровите промени ще се отразят по-скоро положително на дейността му, 18% от тази група обаче се опасяват от евентуални негативи в следствие на подобни рокади.

Нарастват позитивните нагласи към църквата и полицията

С изключение на тях обаче проучването отчита лек спад в одобрението за повечето останали институции. Одобрението към работата на полицията нараства с 3% от началото на годината до 46%, а неодобрението остава на досегашните нива – около 40%. Положителните оценки за армията също превишават отрицателните.