Очаква се още утре при гласуването на правилника на парламента в пленарната зала да стане окончателно ясно кой какви претенции има и към кои комисии. Вече се знае, че комисиите в Народното събрание ще бъдат 22, с две повече от предишния мандат. Новите комисии са за контрол върху ДКЕВР и за сигналите на гражданите. Някои партии вече декларират желание да оглавят по няколко комисии. Други пък са категорични, че ще бойкотират властта и в парламента.

ГЕРБ ще запази за себе си някои от основните комисии, сред които здравната, външната и правната. Още преди седмици вътрешната комисия беше обещана на „реформаторите”. За тях вероятно ще отиде и земеделската комисия. От АБВ пък ще искат отбраната за генерал Михо Михов, но натискали и за младежта и спорта. Енергетиката и контролът върху ДКЕВР също се оказаха желани ресори. Вероятно единият от тях ще е за Патриотичния фронт.

„Имаме сериозни амбиции да извършим ревизия там и да се стигне до едни реални цени за тока”, заяви Красимир Каракаяанов и допълни, че от формацията му имат желание да поемат комисиите по еврофондове и туризъм.

Раздор възникна и около социалната комисия. Оказа се, че БСП я искат, а ДПС я отказват. „Ние бихме заявили своята сериозна позиция по социалната проблематика, но едва ли ГЕРБ ще се изкушат и ще я дадат”, смята Атанас Мерджанов от левицата. „След доста дълго обсъждане засега решихме ДПС да не поема комисия”, заяви Алиосман Имамов от ДПС.

От „Атака” се оплакват, че ги пресират. „В момента тече разпределение на комисии и председателски места. Абсолютно непрозрачно. многократно съм казвал на ГЕРБ „нека седнем и ги обсъдим тея комисии. Те отказват”, оплака се Десислав Чуколов.

Окончателното разпределение трябва да стане ясно до края на седмицата. Разпределенията на новите постове в администрацията продължава на всички нива. Днес трети пореден министър от първия кабинет на Бойко Борисов беше посочен за негов съветник в Министерския съвет.

Свилен Нейков беше назначен за съветник по спорта, след като вчера одобрени бяха Аню Ангелов и Тотю Младенов, които ще работят съответно в сферите на отбраната и социалната политика. До седмица се очаква да започне смяната и разпределението по партийни квоти и на областните управители.